MentalClas

Psihologi si psihoterapeuti in Pitesti

Despre incredere


   Feb 06

Despre incredere

Sa inveti sa ai incredere in oameni  este una dintre cele mai dificile provocari ( Isaac Watts)

 


 

Conform DEX – ÎNCRÉDERE este  Acțiunea de a (se) încrede și rezultatul ei; sentiment de siguranță față de cinstea, buna-credință sau sinceritatea cuiva; credință. ◊ Expr. Om (sau persoană) de (mare) încredere = persoană căreia i se poate încredința orice secret, orice misiune. A da vot de încredere = a aproba în parlament activitatea sau programul unui guvern.

Sursa : https://dexonline.ro/definitie/incredere

In opinia mea increderea are 3 parti :

  1. Predictibilitatea . Putem avea inceredere intr-un partener predictibil deoarece putem anticipa ce va face in viitor. Daca nu poti avea incredere ca partenerul tau va veni la cina cu parintii tai diseara sau nu va plati factura la lumina va fi greu sa impartiti responsabilitatile sau sa va faceti planuri de viitor. …

  2. Increderea se naste din siguranta ca poti conta pe partenerul tau pentru a aduce contributii pozitive in relatie. Siguranta este a doua componenta a increderii. Oamenii care au alaturi o persoana serioasa si statornica isi permit sa fie vulnerabili. Ei stiu ca atunci cand sunt respinsi si raniti de altii se pot destainui partenerului si acesta ii va sustine. De asemenea un partener serios isi va tine promisiunile si isi va tine si gura (vezi aici ca va fi respectuos cu ccea ce i-a spus celalalt despre  vulnerabilitatea lui ).

  3. Oamenii si contextele se schimba insa ceea ce e de pastrat este controlul asupra impulsurilor.

Uneori , intr-o criza a varstei de mijloc te trezesti ca esti parasit. Capacitatea de a face fata acestei tentatii si a evita aceste incertitudini este a treia componenta a increderii. Daca avem aceasta capacitate putem planui un viitor impreuna.

Inceredera este ceva ce rezulta din experienta de viata, unii suntem mai predispusi a avea inceredere decat altii.

Sunt cercetari care afirma ca abilitatea de a avea incredere se consolideaza in primul an de viata cand ne dam seama daca ne putem increde in parintii nostrii , daca ei au au grija sau nu de nevoile noastre.

Daca nu am incerdere in partenerul meu il voi indeparta.

Daca nu ai incredere in fidelitatea lui /a ei vei face acuzatii nefondate si atunci fie tu fie celalalt obosit de atata neincredere va parasi relatia.

Oamenii care nu au incredere inclina sa ignore comportamentele pozitive si se concetreaza excesiv pe cele negative exagerandu-le. Daca faci 10 lucruri bune el le va vedea sigur doar pe cel rau chiar daca e doar unul.

Am vorbit aici despre increderea in prieteni  sau parteneri de viata.

Putem extrapola la ceea ce se intampla acum la nivel de tara . Cum sa ai incredere  in cei alesi ?


You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply