Sa ne incaieram dar de ce o facem ?

Posted By admin on July 13, 2017

 

 

 

 

 

Motto: „Fericit e acela care poate cunoaşte cauzele lucrurilor” (Virgilius)

Cand vine vara oamenii au concediu si cand stau mai mult impreuna cu apropiatii incep sa se vada. In timpul anului ei se pot evita prin rutinele zilnice .  Concediile  duc adesea la conflicte si conflictele, mai  noi sau  mai vechi , se cer mediate. …

Dacă se spune că există, probabil, în lume mai multe conflicte decât fire de nisip, în zilele noastre, fiecare dintre noi constată că n-a fost doar o glumă. Conflictele sunt o realitate a vieţii sociale şi a propriei vieţi. Ele sunt izvorâte din următoarele surse:

  • Nevoile fundamentale

  • Valorile diferite

  • Percepţiile diferite

  • Interesele diferite

  • Resurse limitate-reale sau presupuse

  • Nevoile psihologice

Pentru a supravieţui oamenii au nevoie de aer, apă, hrană. Când aceşti factori vitali sunt insuficienţi apar conflicte.

Oamenii fac parte din culturi diferite si din familii diferite deci e firesc ca  împărtăşesc credinţe diferite. De aceea ei se pot raporta la valori diferite. Din această cauză pot izbucni uneori conflicte sângeroase.

Când oamenii văd diferit un anumit lucru sau gândesc diferit despre el, pot să apară situaţii conflictuale.

Interesele diferite ale oamenilor îi determină să aibă preocupări diferite. Din această cauză pot să apară conflicte în familie, între colegi sau prieteni, deoarece fiecare dintre ei consideră importantă o altă activitate.

Banii sunt resursă limitată. De aceea şi cantitatea de bunuri pe care oamenii o pot avea este limitată. Din cauza resurselor limitate apar nenumărate conflicte în familie, între colegi, prieteni, la locul de muncă, etc.

Iubirea, libertate, fericire, respectul de sine şi corectitudinea sunt nevoile psihologice de care depinde liniştea interioară a fiecărui om. Când aceste nevoi sunt alterate, apar conflictele interioare care pot provoca conflicte şi cu alţi „actori sociali”.

După cum se observă, sursele conflictelor sunt, ca număr, limitate. Din păcate, din aceste şase surse izvorăşte o mare varietate de conflicte: conflicte cu vecinii, conflicte la locul de muncă, conflicte în cadrul comunităţilor sau între comunităţi, etc.


 

About The Author

admin

Comments

Leave a Reply