Iti permiti sa ai incredere ?

Posted By admin on August 10, 2017

 

 

 

 

 

 

 

 

Increderea este ceva ce rezulta din experienta de viata, unii suntem mai predispusi la a avea incredere mai mult  decat altii. Sunt cercetari care afirma ca abilitatea de a avea incredere se consolideaza in primul an de viata cand ne dam seama daca ne putem increde in parintii nostrii , daca ei au grija sau nu de nevoile noastre. Si fiindca increderea are radacini atat de adanci in istoria mea de viata nu ii pot cere cuiva sa fie de incredere . Mai degraba eu sunt nevoita sa re-invat increderea.

Increderea pare sa fie formata din astea trei parti :

 

I. Predictibilitatea . Putem avea inceredere intr-un partener predictibil deoarece putem anticipa ce va face in viitor. Daca nu poti avea incredere ca partenerul tau va veni la cina cu parintii tai diseara sau nu va plati factura la lumina va fi greu sa impartiti responsabilitatile sau sa va faceti planuri de viitor. …

 

II. Increderea se naste din siguranta ca poti conta pe partenerul tau pentru a aduce contributii pozitive in relatie. Siguranta este a doua componenta a increderii. Oamenii care au alaturi o persoana serioasa si statornica isi permit sa fie vulnerabili. Ei stiu ca atunci cand sunt respinsi si raniti de altii se pot destainui partenerului si acesta ii va sustine. De asemenea un partener serios isi va tine promisiunile si isi va tine si gura (vezi aici ca va fii respectuos cu ccea ce i-a spus  cand ai decis sa fii  vulnerabil ).

 

III. Oamenii si contextele se schimba insa ceea ce e de pastrat este controlul asupra impulsurilor.Uneori , intr-o criza a varstei de mijloc te trezesti ca esti parasit. Capacitatea de a face fata acestei tentatii si a evita aceste incertitudini este a treia componenta a increderii. Daca avem aceasta capacitate putem planui un viitor impreuna.

Daca nu am incerdere in prietenii sau partenerul meu ii voi indeparta.Voi face acuzatii nefondate si atunci fie tu fie celalalt obosit de atata neincredere va parasi relatia. Oamenii care nu au incredere inclina sa ignore comportamentele pozitive si se concentreaza excesiv pe cele negative exagerandu-le.Daca faci 10 lucruri bune el le va vedea sigur doar pe cel rau chiar daca e doar unul.

Poti invata increderea ?

 

 

 

About The Author

admin

Comments

Leave a Reply