13 motive pentru care e bine sa ai ADHD !

Posted By admin on October 19, 2017

Cand am descoperit ca exista un nume pentru ce aveam eu am fost extrem de surprinsa :  Eu am fost un copil cu ADHD ….

Nu am inteles de ce toti oamenii cu care intram in contact si cu care intru si acum sunt foarte speriati de acest ADHD ?

ADHD prezinta si aspecte pozitive  dar care sunt ignorate atunci cand se face referire la aceasta tulburare.

Cunoasterea acestora ne-ar permite elaborarea de programe prin care sa se indeparteze efectele negative , aspectele pozitive fiind folosite pentru dezvoltarea optima a copilului cu ADHD.

Exista diverse campanii care atrag atentia asupra identificarii din timp a tulburarii ADHD la copii insa e util sa stiti ca diagnosticarea inainte de varsta de 5 ani nu este valida. De asemnea diagnosticarea se face prin observarea copilului in trei contexte de viata.

In general semnalele de alarma sunt in legatura cu efectele negative ale ADHD.

S-a vorbit mai putin, sau chiar deloc, si despre ce aduce pozitiv ADHD-ul.

Desi pare surprinzator aceasta tulburare are si cateva trasaturi bune din care se pot crea anumite beneficii pentru persoana cu ADHD:

 1. Acesti copiii pot fi extrem de creativi si cu o imaginatie mult peste medie.

 2. Datorita faptului ca sunt atrasi de diverse activitati in acelasi timp si in mintea lor gandurile si ideile apar si dispar cu repeziciune, acesta caracteristica ii poate tranforma in niste maestri ai rezolvarilor de probleme de viata pentru ca ei nu se confrunta cu limitarile care apar in cazul persoanelor obisnuite.

 3. Pot deveni izvor de idei cu un rol major in realizarea unor proiecte.

 4. De asemenea, datorita inventivitatii lor  pot fi deschizatori de drumuri noi, pentru ca deseori ei observa ceea ce ceilalti nu vad.

 5. Pus in fata unei probleme, copilul cu ADHD va oferi o rezolvare surprinzatoare care acopera toate variabilele si care raspunde tuturor necunoscutelor in acelasi timp. El nu se confrunta cu acea abordare unidirectionala  ci prelucreaza informatia combinand toate elementele, chiar daca acestea nu au legatura, raspunsul fiind unul neasteptat, dar in acelasi timp corect si mai greu de accesat cu o gandire conventionala.

 6. Pentru ca trec cu repeziciune de la o activitate la alta, copiii cu ADHD se plictisesc rareori, iar cand o fac este din cauza sistemului rutinier si a incorsetarii intr-o programa care inhiba de cele mai multe ori creativitatea.

 7. Sunt veseli si spontani in timp ce exploreaza totul cu multa aviditate. Isi traiesc copilaria cu intensitate, o trasatura care rezista in timp si o intalnim si in viata de adult.

 8. Daca posibilitatile financiare le vor permite, acesti adulti, vor jongla cu o multime de hobby-uri si se va observa setea lor continua de a incerca ceva nou.

 9. Schimbarile nu reprezinta un factor de stres, ci dimpotriva le ofera stilul de viata cu care se simt cel mai bine.

 10. Ca parinte nu ai timp sa te plictisesti, iar daca resursele de energie iti permit, poti sa te distrezi pe seama originalitatii de care dau dovada copiii cu ADHD, in multe imprejurari.

 11. O motivatie puternica ii transforma pe acestia  in performeri de top, greu de inlaturat din drumul lor spre obtinerea succesului.

 12. Daca sarcina este interactiva si nu-i plictiseste, vor munci din greu pentru a ajunge la rezultatul dorit. In acest caz nu vor renunta la obiectivul propus si vor fi neobositi pana la atingerea scopului propus.

 13. Ceea ce ii face atat de deosebiti ii transforma in acelasi timp si in parteneri de joaca dificili sau in elevi cu care relatia din pozitia de educator este greu de gestionat. Marele meu noroc a fost ca am avut un invatator rabdator si care a observant ce potential creativ aveam.

Parintii care mai au si alti copii pe langa cel cu ADHD vor compara continuu comparamentele acestora si deseori comparatia va fi in defavoarea celui care solicita mai mult prezenta lor. Acesta va fi considerat un copil problema, fapt ce-i va face pe parintii sa-i trateze cu foarte putina toleranta si multa iritare, indreptandu-si gesturile si cuvintele afectuoase spre copiii ascultatori, pe principiul ca ei o merita. Pentru mine asta a fost o mare provocare …

Identificarea acestei tulburari din timp si cunoasterea aspectelor pozitive ce deriva din asta ii poate ajuta pe parinti sa se adapteze si sa rapunda intereselor copilului, tratandu-l conform nevoilor lui.

Nu intotdeauna este usor, dat fiind solicitarile din ce in ce mai mari in toate laturile vietii, dar ganditi-va ce viata plina si mereu surprinzatoare poate aduce un astfel de copil.

Copiii cu ADHD au nevoie de multa dragoste, suport si incurajari din partea parintilor si a educatorilor si in felul asta relatia devine puternica si greu de afectat de diverse conjuncturi.

About The Author

admin

Comments

Leave a Reply