Cei 7 “R” ai parerii bune despre sine

Posted By admin on May 11, 2018

 

O firma trebuie sa implementeze, ca un minim, sapte politici de baza daca va dori sa obtina o cultura a unor inalte performante si a unei pareri foarte bune despre sine. Acesta este modelul celor 7 “R” si este alcatuit din:

1. Respectul  este prima treapta pe scara parerii bune despre sine si a performantelor inalte. Pentru ca oamenii din organizatie sa fie cei mai buni si sa dea ce e mai bun din ei trebuie sa fie tratati cu respect. Respectul trebuie sa fie real, autentic si consecvent. El va trebui sa ii faca p etoti oamenii, indiferent de nivelul ierarhic si de profesie, sa simta ca propria lor contributie este apreciata si este esentiala pentru succesul organizatiei. Acest respect un poate fi impus prin platitudini. El trebuie demonstrat prin actiuni tangibile. Una dintre modalitati este aceea de a incuraja exprimare de catre fiecare om a ideilor, de a asculta cu atentie, de a oferi conexiunile inverse si de a transpune ideile in procesul de conducere. In majoritatea organizatiilor,  numai oamenii de varf, oamenii cu putere, cunt cu adevarat ascultati. Oamenii de la nivelurile de mijloc si inferioare cunosc poate mult mai multe lucruri despre ceea ce trebuie facut, dar ei au destul de rar sansa sa-si impartaseasca propriile cunostinte si sa influenteze evolutia organizatiei.

2. Responsabilitate si resurse

Majoritatea oamenilor dintr-o firma au dorinta naturala de a contribui la succesul ei, asumandu-si o zona discreta si bine definita de responsabilitate. Din nefericire, organizatiile un accepta aceste lucruri. Nereusind sa ofere o astfel de zona de responsabilitate sau furnizand resurse inadecvate, ele nu inspira eficiente, ci neputinta. Parerea buna despre sine si creativitatea devin victime.

Aceasta situatie este inrautatita de stilul de management  pe care il numim micromanagement. Oamenii nu pot sa ofere tot ce e mai bun atunci cand un manager sta in spatele lor, adica, atunci cand sima ca un li se acorda incredere. Micromanagementul ataca parerea buna despre sine si submineaza performantele inalte.

3.Asumarea riscului

Daca dorim inovatii, va trebui sa sprijinim asumarea riscului. Daca dorim sa sprijinim asumarea riscului, va trebui sa acceptam inevitabilitatea greselilor. Barbatii si femeile carea u o parere mai buna despre ei au sanse mai mari de a fi persoane care isi asuma inteligent riscul decat cei care sunt mai putin inclinati sa aiba incredere in ei insisi. Disponibilitatea de a-ti asuma un risc adevarat intareste parerea buna despre sine. Organizatia viitorului, prin incurajarea asumarii riscului si acceptarea greselilor ca pe ceva normal, va promova parerea buna despre sine si va inspira inovatiile. De obicei, oamenii se gandesc la consecintele esecului si din aceasta cauza nu isi asuma acele riscuri care constituie premisele unei creativitati inalte. Esecul pote reprezenta cea mai buna arma a profesorilor. Esecul poate fi utilizat ca o mare ocazie de a invata si a raspandi invataturile peste granitele organizatiei.

4.Recompensele si recunoasterea

Dorinta de a fi recunoscuti pentru contributiile si realizarile noastre este un element de baza al naturii umane. Cand o organizatie refuza o astfel de recunoastere, ea ar putea sa raneasca parerea buna despre sine a oamenilor, dar va submina aproape inevitabil motivatia lor de a merge mai departe dand ceea ce este mai bun din ei. Salariatul care are cunostinte si este increzator in capacitatea sa, un va tolera lipsa de respect a nerecunoasterii muncii bine facute in aceasta economie globala cu o concurenta atat de aspra, in care talentele sunt in mare cautare. El va astepta un doar o rasplata baneasca, ci si una spirituala, in care recunostinta si recunoasterea sunt elementele de baza. Oamenii care nu au o parere prea buna despre ei lauda cu dificultate realizarile altora; invidia si resentimentele fiind prezente la acesti oameni. Un manager care se siete amenintat de talentul unei alte persoane nu va raspunde in mod adecvat acelui talent. Pe de alta parte, daca managerul va invata sa raspunda adecvata- deoarece asa cere organizatia si pentru ca aceasta este cultura firmei – nu numai ca subordonatul se va simti mai bine apreciat, dar chiar si managerul isi poate imbunatati parerea despre sine prin intermediul  unei comportari rationale.

5.Relatiile

Relatiile pot submina parerea  buna despre sine, dupa cum pot cultiva sau submina performantele inalte, in functie de modul in care se manifesta (relatii personale, respectuoase si benevole sau relatii impersonale, autoritare si lipsite de imputernicire). In majoritatea organizatiilor, relatiile impersonale sunt mai mult o regula decat o exceptie. In general, se presupune implicit ca o relatie umana va diminua exercitarea autoritatii si va face conducerea mult mai dificila. Cand oamenii de la toate nivelurile ierarhice ajung sa se cunoascaintr-un mod respectuos si benevol, incep sa –si stie unii altora atuurile, defectele, spreantele, visele, va fi stabilit un cadru in care increderea poate sa infloreasca, pe masura ce se ofera si se primeste o conexiune inversa mutuala si plina de semnificatie.

6.Modelarea rolurilor

O organizatie cu performante inalte si cu o parere buna despre sine este una in care toti membrii ejemplifica prin comportamentul lor valorile imbratisate de organizatie. Oamenii acorda o mai mare atentie la ceea ce fac managerii decat la ceea ce spun acestia. Modelarea rolului constituie cel mai puternic mijloc de a transmite o serie de valori sau comportamente apreciate.

7. Reinnoirea

Organizatia va trebui sa faca din invatarea continua o modalitate de a trai. Planurile si obiectivele invatarii vor trebui discutate si impartasite deschis in fiecare zi dincolo de granitele organizatiei.

Sursa :  Samuel Drucker – Stima de sine

 

 

About The Author

admin

Comments

Leave a Reply