MentalClas

Psihologi si psihoterapeuti in Pitesti

Decizi sau nu decizi tot traiesti o consecinta!


   Jun 13

Decizi sau nu decizi tot traiesti o consecinta!

Motto : Da voie oricarui om sa te invete pentru ca fiecare te poate invata !

 

Oamenii sunt nevoiti sa ia in diverse etape ale vietii lor decizii pe care nu le inteleg intru-totul, decizii care ii vor influenta decisiv desi nu sunt pregatiti la acel moment pentru ele. 

Dar, daca nu le iau, evitarea lor ii pune in alte situatii care cumulate au efecte mult mai neplacute.

La un moment dat al vietii lor majoritatea oamenilor iau decizia de a se casatori sau de  a avea primul copil fara sa prea aiba habar cum sa il creasca (de obicei pe la 20-30 de ani se intampla asta). Evident, vor invata din mers, iar daca isi fac lectiile la al doilea copil le va fi mai usor.

La un moment dat al vietii lor probabil ca vor face o facultate, vor avea primul job, vor incepe prima afacere, vor divorta, vor deveni bunici, vor… de obicei fara sa aiba foarte mult habar cum sa mearga mai departe.

Exista exceptii, evident, dar majoritatea oamenilor vor trece prin aceste experiente – si altele – fara sa stie prea mult cu ce se mananca.

De asemenea, e posibil sa amane aceste decizii – sa intemeieze familia la 50 de ani, sa aiba copilul la 65 de ani, sa isi ia primul job la 45 de ani, sa inceapa afacerea la 12 ani (la noi inca nu, in alte tari da) sa nu aiba deloc copii etc.

Nu este o problema in asta, dar tot destinul li se schimba. Mai ales daca nu a fost o alegere constienta si voita, ci o fuga de a lua decizii. Spre ex. nu isi dau demisia de la job pentru ca le este teama sa isi caute altceva de lucru, ramanand astfel pana cand firma ajunge in faliment, iar ei fara nici o sursa de venit.

Majoritatea deciziilor de mai sus, pentru majoritatea oamenilor, sunt luate la un moment dat al vietii lor fara a cunoaste prea bine ce si cum vor face.

Pe de alta parte, majoritatea sunt decizii care ne influenteaza viata radical. 

Astfel ajungem sa luam astazi decizii care ne vor schimba viata pentru totdeauna, fara sa putem cunoaste dinainte cum. Este o chestiune de credinta si incredere in viitor pentru ca cealalta varianta care exista – a refuzului de a lua decizii si a ignora momentele care ne pot schimba decisiv ne influenteaza la randul ei.

Doar ca nu in bine.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply