MentalClas

Psihologi si psihoterapeuti in Pitesti

Astenia de primavara


   Mar 09

Astenia de primavara

S-ar părea că ar trebui să fi fericit atunci când vine vorba de primăvară: zilele sunt mai lungi, soarele straluceste, pasarile canta, vara este atât de aproape … Dar nu! Te plimbi sub soarele de primăvară si picioarele tale abia se mişca. Ce sa întâmplat? Hipovitaminoza?Sindromul oboselii cronice? Agravarea problemelor cardiovasculare?Din păcate, această grămadă de boli este destul de tipica pentru lunile de primavara.Oricât de ciudat ar părea, primavara este cel mai dificil moment al anului pentru organismul uman.

Si pentru ca eu imi propun sa va furnizez ceva sugestii despre cum sa faceti fata acestei perioade m-am gandit la experienta mea practica si la  ce anume spun clientii mei ca ii ajuta sa faca fata asteniei de primavara . Iata cateva :

  • Un proverb spune: “A şti să citeşti, dar a nu citi,este aproape acelaşi lucru cu a fi analfabet.“Găsiţi-vă timp pentru a citi în fiecare zi.Daca citesti o carte a unui autor pe care îl admiri face ca o parte din strălucirea lui să te cuprindă şi pe tine si sa-ti dea un tonus pozitiv pentru zilele “innorate”;
  • Făceţi-vă timp să va gândiţi la lucruri frumoase.În fiecare zi trebuie să vă faceţi timp pentru a sta şi a gândi, puteţi lua timp de la alte activităţi. Imaginati-va momentele placute din trecut si ganditi-va la momentele frumoase din viitor;
  • Alegeţi modele în viaţă,modele pozitive. Daca îţi spui “Am 60 de ani şi mă apropii de sfârşitul vieţii“ este cel mai păgubos lucru. Am cunoscut sambata trecuta o femeie care arata fantastic la 64 de ani. Secretul ei : nu isi alege prietene de aceeasi varsta  cu ea  ci mult mai tinere si niciodata din cele care se vaita permanent. De asemenea isi aloca timp sa se distreze,sa se ingrijeasca de sanatatea ei ,sa faca sport. Alegeti o astfel de persoana drept model deoarece îţi oferă noi posibilităţi şi o noua perspectivă;
  • Prea mulţi oameni se tem să mai fie ei înşişi. Aşadar renunţă la visele lor, la felul lor de a fi pentru a imita mulţimea din dorinţa de a fi acceptaţi. Cand a aparut criza economica oamenii au inceput sa activeze temeri legate de serviciu , ingrijorari cu privire la siguranta materiala  si BUCURIA a disparut din viata lor. Peste tot vezi numai fete incruntatea si oameni abatuti. Cum sa nu fie mai acut resimtita astenia de primavara daca noi suntem in toate anotimpurile astenici? Fiţi unici, fiţi voi înşivă.Urmaţi-vă visurile şi distraţi-vă în acelaşi timp, pentru că viaţa nu este făcută să fie un chin,ci o sărbătoare.

Îţi trebuie curaj şi putere pentru a te purta astfel incat sa-ti fie bine chiar şi în condiţii grele sau în situaţii limită. Maica Tereza, Gandhi, Martin Luther King, Nelson Mandela, sunt astfel de oameni.

  • Incepeti un program de viata care sa includa sport , plimbari si multa bucurie. Fiţi entuziaşti. Nimeni nu se înconjoară de morocănoşi, cârcotaşi, pesimişti.

Primavara este un anotimp al renasterii si eu va doresc o re-nastere a tuturor lucrurilor bune si folositoare .

Camelia Dragomirescu

Psiholog PitestiYou can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply