MentalClas

Psihologi si psihoterapeuti in Pitesti

Cum sa servim masa in familie?


   Apr 07

Cum sa servim masa in familie?

Mesele in familie devin incetul cu incetul un ritual pe cale de disparitie si este important sa le recuperam,deoarece beneficiile lor sunt extinse.Un raport al Centrului national de adictii si consum de substante de la Columbia University a aratat ca adolescentii care au in medie doua sau mai putine mese in familie intr-o saptamana ,au o probabilitate de doua ori mai mare de a fuma zilnic si de a consuma alcool in cantitati mari o data pe luna ,comparativ cu cei care au cinci mese in familie  intr-o saptamana.

Masa in familie poate reprezenta un loc sigur in care fiecare isi impartaseste evenimentele zilei,ii asculta pe ceilalti ,sau spune glume.Masa in familie mai poate fi si un loc in care emotiile sunt exprimate ,iar restul familiei ofera suport atunci cand unul dintre membrii este trist sau furios.

In continuare sunt prezentate cateva idei despre cum pot fi transformate mesele in familie in evenimente speciale.

  • Comunicarea incepe inainte de momentul mesei si continua si dup ace masa s-a incheiat .Rugati-i pe copii sa va ajute cu pregatirile si cu stransul mesei fara ca ei sa inteleaga ca aceasta activitate este o corvoada,ci mai degraba ,sa vada in ea o parte dintr-un effort de grup.Faptul ca participa la aceasta activitate ii face sa se simta valorosi si respectati.
  • Evitati criticile si judecatile.Momentul mesei nu este un timp pentru plangeri sau pentru un numar interminabil de intrebari.
  • Remarcile sau intrebarile specifice si care nu emit judecati ii pot face pe copii sa se deschida.Vor invata sa-si astepte randul in conversatie si sa-i asculte pe ceilalti.
  • Si parintii pot impartasi evenimente deosebite pe care le-au trait in ziua respective.Atunci cand parintii vorbesc despre propriile lor experiente ,ei ofera ,de fapt ,modele de comportament copiilor lor si le impartasesc din valorile proprii.
  • Masa in familie reprezinta un moment foarte bun de invatare a unor norme de comportament-asezatul mesei ,vorbitul pe rand ,schimbul de alimente .
  • Mesele in familie nu trebuie sa aiba loc intotdeauna la aceeasi ora si in acelasi loc;pot fi uneori si pranzuri nu numai cine,sau chiar picnicuri.

Mesele in familie au numeroase beneficii .Unul ar fi o nutritie mai buna.Altul ar fi petrecerea unui timp parinte-copil care sa fie unul relaxant,care sa nu se axeze numai pe performantele academice sau sportive.Copiii care mananca frecvent in familie au o probabilitate mai mica de a consuma alimente nesanatoase,sau de a manca intre mese.

Studiile au aratat ca atunci cand mesele in familie au prioritate ,sunt structurate si se desfasoara intr-o atmosfera pozitiva ,apar mai putine probleme de control al greutatii sau tulburari de alimentatie.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply