MentalClas

Psihologi si psihoterapeuti in Pitesti

O zi – un joc!


   May 13

O zi – un joc!

Jocul manipulării are la bază depistarea dependenţelor unei persoane (nevoilor emoţionale, materiale, morale, sexuale, nevoi de care ea nu e conştientă). Apoi să te prefaci că i le satisfaci, intr-o anumită măsură (de obicei la minimum) cu o condiţie, ca tu să ai maximum de beneficiu din ceea ce va presta pentru tine persoana păcălită în schimbul a ceea ce tu te prefaci că oferi (de exemplu într-o firmă, ceea ce oferi tu ca patron este salariul minim posibil astfel ca angajatul să nu plece prea repede). Deci pe scurt jocul cuprinde următoarele etape:
1. Să depistezi nevoile angajatului [„vino la noi, si sigur (sigur e de fapt <<poate>> si in final, <<putin probabil>>) iti vom satisface nevoile” – mesajul subliminal al angajatorului catre angajat)]
2. Să le satisfaci la minimum astfel ca el sa nu plece prea repede
3. Să amâni încheierea unui contract de muncă cât mai mult timp posibil (pentru că şi dacă va pleca, există oricând alţii  disponibili, mai ales în marile oraşe).
4. Să asiguri la locul de muncă condiţii atractive (toaletă modernă, curată, apă la automat pe hol, automat de cafea, muzică non-stop în surdină susurând din difuzoarele încastrate în plafon, curăţenie şi igienă, aer condiţionat)
5. Relaţionare destinsă şef – angajat în aşa fel încat angajatul să aibe sentimentul că tot ceea ce face e din proprie iniţiativă, ex.: “Crezi că ai putea să faci asta până în data cutare?”, sau “Avem nevoie urgentă de acest proiect altfel vom fi amendaţi, crezi că ai putea să ne ajuţi? Dacă da aştept un reply pe e-mail” etc.
 Concluzia:Cam în toate prezentarile de la 1 mai , de pe acest site,  a fost vorba de manipularea inconştientă (jocurile psihologice, in care ambii participanti la joc rămân confuzi după comutare). Fie că e vorba de manipulare conştientă sau inconştientă, ea are la bază acelaşi mecanism, specularea dependenţelor celuilalt, dependenţe de care acesta nu e conştient. De asemenea manipulatorul poate alege când să înceteze jocul manipulării şi să-l lase cu ochii în soare pe manipulat. In manipularea conştientă, singurul care rămâne confuz în urma jocului e manipulatul.

Bucurati-va , Nu jucati jocuri!

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply