Caderea din Rai

Posted By admin on June 20, 2011

Ati completat vreodata un chestionar prin care se evalua ce este si ce nu este in controlul vostru? Daca nu , atunci aflati ca in aceste chestionare se face referire la situatii de genul:

“Ceea ce gandesc ceilalti e in controlul tau sau nu ? ”

“Gandurile pe care le ai sunt in controlul tau sau nu?”

“Cum se poarta ceilalti sau valorile celorlalti sunt in controlul tau sau nu? »

Evident ca raspunsul e cat se poate de previzibil : nu pot controla ceea ce gandeste altul despre mine , cum se poarta ceilalti sau valorile celorlalti – DAR AS VREA………..

Si uite asa deraiem usor de la partea rationala si ne imaginam ca e foarte important sa stim ce gandesc ceilalti despre noi si consumam energie ca sa aflam  , credem ca putem schimba credintele si convingerile celorlalti si intram in conflict cu ei  incercand asta (evident fara prea mare succes) etc…

La varsta de doi ani noi incepem sa suspectam o posibilitate amenintatoare : NU PUTEM CONTROLA CE E JURUL NOSTRU. Pana in jurul vastei de doi ani credem ca ceea ce se intampla putem controla 100 %. Cand crestem mediul se largeste si apar noi probleme de rezolvat . Incepe sa fie evident, dupa varsta de doi ani ca, lucrurile nu  sunt in controlul nostru si cel mai dificil de inteles si controlat sunt oamenii. Copii de doi ani sunt obligati sa interactioneze cu ceilalti oameni din cauza dependentei de adulti ,dar inclinatia acestora de a se amesteca in satisfactia nevoilor lor si de ai frustra deseori cu : “Nu face asta”, “Nu e voie” etc. nu este bine rezolvata.

Intr-o zi raspunsul apare si il ingrozeste pe copil : LUMEA NU SE INVARTE IN JURUL LOR. OAMENII (MAMA SAU ALTA FIGURA DE ATASAMENT) ESTE SEPARATA DE EL ,ARE SI EA DORINTE SI NEVOI CA SI EL. Si raspund la asta cu furie. Asta e ceea ce unii psihologi numesc « Caderea din Rai ».

Va e familiar un astfel de comportament si la adulti ? Ati observat in jurul vostru adulti care vor sa controleze pe altii sau situatia ? Adulti care sunt furiosi ca ceilalti nu fac cum vor ei si cand vor ei ? Si ei sunt cazuti din RAI ? Sau poate sunt inca la 2 ani ?

Camelia Dragomiresc u

Psiholog si psihoterapeut Pitesti

 

 

About The Author

admin

Comments

Leave a Reply