MentalClas

Psihologi si psihoterapeuti in Pitesti

Simbioza nesanatoasa


   Jun 24

Simbioza nesanatoasa

Viata noastra adulta are patru piloni de sustinere :

1.Activitatea sau locul de munca, in acord cu aptitudinile si alegerile personale. Este locul unde dăm energie psihică, emoţională şi fizică.
2.Relatia si aici ma refer la relatia cu partenerul sau copiii. Este vorba de relatiile pe care le ai din propie alegere , cele ce ar fi bine sa le avem insotite de sentimente autentice
3.Viata sociala (cercul de prieteni)
4.Viata personala (hobby-urile, ceea ce faci pentru sufletul tau, in spatiul tau privat, in timpul tau privat; ea nu se poate suprapune cu punctul serviciu-  fac bani distrandu-ma, delectandu-ma sau ma delectez făcând bani).
Din ultimele trei coordonate primim energie, endorfinele psihice, daca exista sentimentele adecvate, pozitive. Ele nu pot fi obtinute cu forta, ci prin alegerile care le facem la inceput de relatie, la inceputul unei prietenii.

Daca omul este dependent (nu are rezolvate dependentele emotionale, materiale, sexuale, narcisice, etc.), acesti piloni pot deveni ei insisi niste dependente:

1. Job-ul sau carierea pot deveni fie workoholism, fie goana dupa slava deşartă a lumii (premii ,diplome,aprecierea sefilor, o functie cat mai inalta etc.).

2. Relaţia poate deveni dependenţă emoţională şi/sau sexuală pe termen lung(nu pot trai fara el/ea,viata mea ar fi distrusa , n-as suporta sa fiu singur desi am o relatie groaznica ).

3. Viaţa socială, prietenii pot însemna sa nu iti accepti singuratatea, pentru ca in singuratate chinul dependentelor e mai mare decat in grup, sau si mai rau, poti alege satisfacerea dependentelor in grup, consum de droguri in grup, sex in grup, furt in grup, e mai facil asa decat in solitudine- e groaznic sa fiu singur,mai bine fac orice sa fiu inclus in grup.

4. Viata personala, hobby-urile, pot insemna fuga de realitate, mascarea depresiei (de ex. o persoana care munceste 8 ore din care 4 sta pe messenger la servici sau pe forumuri de discutii, vine acasa si se joaca la computer inca 8 ore).

Deci, cei 4 piloni functioneaza dupa ce omul devine din dependent, independent emoţional. Toti oamenii cu tulburari psihice au diverse dependente (emotionala de parinti, partener, sexuale, materiale, de jocuri de noroc, de imagine de sine, de bani, de putere, de mancare, de placere de orice fel etc.). Bun, veti spune ca daca eliminam toate dependentele ar insemna sa nu mai traim. Poate si viata insasi e o dependenta. Ca trebuie sa mancam ca sa traim (dar ce, traim ca sa mancam?) Una e necesitatea, alta e dependenta. Dependenta e atunci cand ai o casa si mai vrei altele si altele si tot asa. Dependenta e atunci cand ai o viata groznica la un loc de munca si nu vrei sa renunti chiar daca ti se ofera o ocazie mai buna sau cand esti umilit si jignit intr-o relatie si nu renunti pentru ca ti-e teama ca vei ramane singur.

Psiholog Pitesti

 

 

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply