MentalClas

Psihologi si psihoterapeuti in Pitesti

Sa iti intelegi “anatomia” psihicului


   Jul 11

Sa iti intelegi “anatomia” psihicului


Prin anii `60 cand Eric Berne si-a luat o masina scumpa, decapotabila, a spus ziaristilor: “Copilul meu o dorea, Adultul a avut nevoie de ea, iar Parintele spune  “sa conduci atent”!”
El a definit  o stare a eului ca si “un model constant de sentimente si experiente direct relationat cu un model corespunzator de comportament”.
Pentru ca si-a propus ca notiunile de Analiza Tranzactionala sa fie usor de inteles a conceput psihicul uman ca o contructie formata din trei sfere care se sustin reciproc.
Avem trei stari ale eului :starea Parinte a eului, starea Adult a eului si starea Copil a eului. Pentru a le distinge de parinti, adulti sau copii reali, starile eului sunt folosite in literatura specifica analizei  tranzactionale cu prima litera majuscula (Parinte, Adult, Copil).

Pe scurt :

Starea de Parinte a eului  (Credintele , Convingerile , Principiile) este o colectie de comportamente, ganduri si sentimente pe care le-am preluat de la “cei care au avut grija de noi”. Expresia de “cei care au avut grija de noi” este folosita pentru a arata ca Parintele este preluat nu doar de la parinti ci poate include si atitudinile fratilor si surorilor mai mari, bunicilor, profesorilor etc. Cand criticăm, normăm, ghidăm pe cineva in acelasi mod in care am fost noi criticati, normati, ghidati, ne aflam in starea eului de Parinte. Starea eului de Parinte tine de inconstient si subconstient, de aceea e greu de controlat sau modificat. Parintele din mintea noastra ne arata cum sa ne rezolvam problemele de zi cu zi dar si cum sa socializam.

Starea de Adult a eului  (Adultul reprezinta Raţiunea, funcţiile psihice superioare) este un set de comportamente, ganduri si sentimente care sunt reactii directe la “aici” si “acum”. Termenul Adult nu se refera la varsta matura.

Starea de Copil a eului  (Emoţiile, Dorinţele) este o colectie de comportamente, ganduri si sentimente, “inregistrari” ale experientelor din copilarie si ale modului in care am raspuns la aceste experiente. Atunci cand ne comportam ca un copil, spunem ca suntem in starea eului de Copil. Aceasta stare ne insoteste toata viata, ea reprezinta dorintele si emotiile sau sentimentele noastre, este starea eului in care ne bucuram si atingem maximul de proximitate cu ceilalti indivizi aflati si ei in starea eului de Copil. Adultii carora le-a fost interzisa sau alterata aceasta stare a eului de Copil sunt deranjati de  bucuria celorlalti , nu au prieteni (nu pot atinge proximitatea cu ceilalti indivizi), nu se pot bucura, isi interzic siesi bucuria.

Camelia Dragomirescu , Psiholog si psihoterapeut in Pitesti

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply