MentalClas

Psihologi si psihoterapeuti in Pitesti

In noul an 2012


   Dec 29

In noul an 2012

La fiecare final de an primim multe urari de imbarbatare , motivationale . Pentru multi dintre noi aceste urari raman mereu neimplinite . Oare de ce?

Cati dintre noi ne facem evaluarea propriei vieti? Ma refer la o evaluare onesta a starilor sufletesti. Asta presupune sa privim inauntrul nostru si sa evaluam esecurile ca fiind experiente bune din care avem de invatat.

O mare parte a oamenilor nu fac niciodata in viata asta si continua sa traiasca angajandu-se in aceleasi comportamente care le aduc mari prejudicii cum ar fi de exemplu sentimentele de vinovatie.Ei bine aceste  ganduri obsesive, obiceiuri , relatii nefericite nu dispar singure si nici altii nu sunt responsabili de ceea ce ni se intampla. Poate ca in anul care vine e timpul sa ne punem intrebarile :

” Am o relatie sau un obicei in privinta caruia sunt ingrijorat ? Nu functioneaza bine si ma intreb ce as putea face EU ca lucrurile sa se schimbe?”

Nu veti pierde timp daca veti analiza ceea ce nu merge bine in viata dumneavoastra – dimpotriva. Sa te analizezi are multiple beneficii de care nu te poti bucura in nici un alt mod :

a) esti liber sa te intrebi : “De ce fac acest lucru?” ” Ce parere am despre faptul ca imi aleg mereu acelasi fel de oameni in jurul meu?”, ” Repetand mereu acelasi fel de a ma comporta voi obtine altceva?”;

b)esti fortat sa incetinesti ritmul si sa examinezi eficienta lucrurilor pe care le faci;

c) daca iti acorzi o ora pe zi in care sa te analizezi si sa faci lucruri numai pentru tine vei deveni mai puternic si mai intelept.

Prea multi dintre noi traim vieti neexaminate si acest lucru se vede. Exista o atat de mare teama de a privi inauntru nostru incat ramanem in aceleasi suferinte din frica de a nu esua. Insa doar pentru ca te scufunzi nu inseamna ca te-ai inecat. Esecul nu te face neputincios insa ceea ce ne face incapabili cu adevarat este faptul ca nu incercam . Esecul este doar o parte a invatarii.

Sir Edmund Hillary a avut mai multe tentative de a urca pe Everest inainte de a reusi. A invatat din fiecare tentativa esuata pana cand intr-o zi a reusit. Acesta este spiritul invingatorului. Si sa fim invingatori este nevoie doar sa ne privim si sa ne analizam mai atent- daca ceva nu ne place avem capacitatea sa ne redecidem propria viata.

In 2012 va doresc sa aveti puterea de a va analiza propria viata si de a face schimbarile de care aveti nevoie , va doresc sa aveti spiritul invigatorului – capacitatea de a invata din esec!

La multi ani de analizat!

Camelia Dragomirescu

Psiholog , psihoterapeut analist tranzactional

 

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply