Cum sa ne stricam fericirea in cuplu

Posted By admin on March 5, 2012

In opinia lui Steve & Shaaron Biddulph ceea ce face comunicarea si relationarea dificila intr-un cuplu sunt aceste tipuri de tranzactii :

»        Capcana salvării

»        Competiţia

»        Cuplul înstrăinat

 

Capcana salvării – „Ce te-ai face fara mine?” sau „Nu ma pot descurca singur(a) , salveaza-ma !!!”

Dimensiunea Părinte – Copil din viaţa unui cuplu trebuie, în principiu , să fie o chestiune reversibilă în care fiecare partener, de-a lungul timpului, dă şi primeşte ceva în schimb.”  În felul acesta fiecare partener îşi „reîncarcă bateriile”.  Dacă această dimensiune devine unilaterală, apare ceea ce putem numi o relaţie de salvare, care nu duce decât la epuizarea partenerului ofertant şi la acumularea de o serie de frustrări care vor eroda în timp relaţia. De cele mai multe ori in aceasta capcana cad barbatii care isi doresc cu disperare sa-si ajute partenera . Partenera insa are mereu cate o situatie din care sa fie salvata.

Competiţia – „Concursul in care toata lumea pierde” sau „pentru ce suntem in competitie?”

O astfel de relaţie se bazează pe ideea că „resursele de iubire sunt insuficiente, că dragostea nu ajunge pentru amândoi partenerii.” Şi acest tipar de interacţiune este deprins în copilărie dacă părinţii au fost foarte ocupaţi şi nu i-au acordat suficient de multă atenţie, sau au fost prea mulţi fraţi şi surorii, iar afecţiunea a fost distribuită tuturor. Soluţia ar fi „să dai şi să ceri mai mult în modul cel mai deschis posibil. Oferind mici „daruri” de atenţie, descoperim că nu pierde nimeni dacă celălalt câştigă, iar cantitatea netă de dragoste creşte.”

 

Cuplul înstrăinat Corabii navigand solitare.

Este cel mai trist tipar de interacţiune, sau mai degrabă o mărturie a bolcării comunicării dintre cei doi parteneri. Cuplurile înstrăinate au avut parte de atâta suferinţă încât cei doi aproape că nici nu-şi mai vorbesc.” ( Steve & Shaaron Biddulph, 2004).

In aceasta situatie sunt multe cupluri care se amagesc cu ideea ca oricum nu mai au alternativa,oricum nu mai e nimic de facut.

Oamenii au capacitatea de a-si schimba viata . Cand ceva te impiedica sa fii fericit nu uita – poti sa schimbi nefericirea !


 

 

About The Author

admin

Comments

Leave a Reply