MentalClas

Psihologi si psihoterapeuti in Pitesti

Spui cu usurinta NU?


   Mar 30

Spui cu usurinta NU?

Celebrul film “YES , MAN” a creat si o eticheta pentru oamenii cu dificultati in a-l folosi pe nu in context social.Cu adevarat problematica este insa situatia cand de teama de a nu fi concediat , respins din grupul de prieteni sau dintre colegi nu refuzam si omitem sa spunem NU.

Aveti o strategie personala prin care sa refuzati , sa spuneti NU? Se intampla  sa puteti spune NU apropiatilor, celor din familie si sa nu puteti sa refuzati persoanele din afara familiei? Daca sunteti parinti cum anume va invatati copii sa spuna NU celor din afara familiei, celor din grupul de prieteni?

Revista Phosphore din Franţa, publica in 1999 marturia unei tinere de 17 ani :

,,Mult timp am făcut pe amabila, am spus ,,da” tuturor: celor ce-mi cereau bani pentru ţigări sau pentru orice altceva; băieţilor care nu îndrăzneam să spun ,,nu”, chiar dacă nu-mi plăceau cu adevărat( asta de teama că nimeni nu va mai vrea să iasă cu mine)…Şi apoi, într-o zi, mi-am dat seama că în jurul meu erau doar nişte ,,paraziţi” care mă luau drept fraieră. Atunci m-am simţit o nulitate, un nimeni. Şi …am explodat…De atunci spun ,,nu” atunci când gândesc acest lucru şi mă simt foarte bine, excelent, ca şi când aş fi scăpat de o povară ce mă copleşea.”

Cum credeti ca si-a dezvoltat aceasta teama de a spune NU ?

Mc Kay (1983), recomanda celor ce nu pot spune NU :

  1. Acordaţi-vă un răgaz  (pentru a decide cum anume doriţi să răspundeţi unei solicitări); evitaţi reacţiile impulsive.
  2. Nu vă scuzaţi în mod exagerat (interlocutorul poate deduce că vă simţiţi vinovaţi din cauza faptului că aţi refuzat solicitarea).
  3. Precizarea conţinutului refuzului (ce anume veţi face şi ce nu veţi face pentru interlocutor).
  4. Utilizarea limbajului nonverbal de tip asertiv (privirea interlocutorului, poziţie faţă-n faţă, ton calm şi ferm, fără reacţii emoţionale).
  5. Evitarea vinovăţiei inutile (unii oameni pot simţi dorinţa spontană de a face altceva pentru persoanele pe care le-au refuzat; e bine să reflecteze pentru a fi siguri că noua ofertă provine dintr-un sentiment sincer şi nu este doar rezultatul sentimentului de vinovăţie).

Ai dreptul sa spui NU!

Camelia Dragomirescu

 

 

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply