MentalClas

Psihologi si psihoterapeuti in Pitesti

“Batranete haine grele”….


   Aug 14

“Batranete haine grele”….

Ma uit indurerata de fiecare data cand vin la evaluare persoane varstnice. Pentru mine e greu sa vad cum viata acestor oameni devine lipsita de speranta si incet,incet bucuria pleaca din casa sufletului lor.

Cati stiu ca dupa 40 de ani  poate interveni  deteriorarea cognitiva si isi poate face simtita prezenta sindromul demential ?

Vezi cum omul de langa tine in care aveai  incredere si te bazai pe el e dezorientat ,nu mai poate spune in ce luna , an , anotimp suntem , incepe sa vada lucruri pe care nimeni nu le vede.
Pentru ca nu putem sa intelegem ne speriem si incercam sa-l convingem ca “nu e normal”. Insa el nu mai poate intelege si atunci ne speriem si mai rau. Intr-un tarziu –uneori prea tarziu- ne hotaram sa mergem la medic.
Ce e bine sa stim despre sindromul demential ? 

Orice schimbare a personalitatii survenita dupa 40 de ani poate fii datorara  debutului acestui simdrom.

La nivel comportamental se observa o indiferenta manifesta fata de persoanele noi si nu numai , neliniste nocturna , uneori  dezinhibitie  si manifestari absurde cum ar fi  colectarea si depozitarea unor lucruri inutile.

Vorbirea devine neclara apar echolalia, stereotipiile verbale , perseverari in a repeta acelasi lucru , verbigeratie (repetarea unor fraze cel mai adesea lipsite de sens) sau dimpotriva se instaleaza  mutismul.

La nivel cognitiv se pot observa  manifestari  ireversibile  ce completeaza tabloul clinic cum ar fi : atentia scazuta –mai ales se observa o scadere dramatica a capacitatii de concentrare, modificari perceptive (iluzii , halucinatii pseudohalucinatii) , degradari ale memoriei – initial amnezia de fixare(nu mai poate achizitiona informatii noi)  apoi amnezia de evocare.  Pe nesimtite se instaleaza si dezorientarea temporo-spatiala apoi auto/allopsihica. Gandirea este lenta,restrictiva ,concreta si deseori incoerenta.

La nivel afectiv se observa prezenta labilitatii emotionale,reactii de catastrofizare (orice ingrijorare este exacerbata), depresie, anxietate desori iritabilitate si tocirea afectiva.

Cat de des va preocupa sanatatea dumnevoastra mintala? In goana dupa  acumulari materiale de orice fel uitam frecvent vorba noastra din batrani “ultima camasa n-are buzunare”.

Pentru sanatatea dumneavoastra mintala bucurati-va cel putin o ora in fiecare zi!

 

Camelia Dragomirescu
Psiholog si psihoterapeut in Pitesti

 

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

One Comment

  1. Salut. Am intrat pe pagina ta si am remarcat ca e foarte ingrijita si prezinta
    aspecte importante. Permite-mi sa prezint si
    eu despre un magazin pe internet cu lucruri foarte ieftine: Aliexpress
    Romania. Cred ca stiai de el. Multumesc.

Leave a Reply