Ce e bine sa stim despre terapia de cuplu ?
In terapia de cuplu exista , cel mai adesea, asteptari nerealiste de la terapeut. Partenerii vin la terapie asteptand ca terapeutul sa-l certe pe celalalt sau sa dea dreptate unuia sau altuia. Pentru ca este o parte a problemelor cu care oamenii se confrunta foarte des si de care probleme sunt afectati copiii si alti membrii ai familiei , m-am gandit sa concep un raspuns la intrebarea din titlu care sa se asemene cu un prospect de medicamente (si asta pentru ca in terapia de cuplu NU SE PRESCRIU MEDICAMENTEJ)
Pregătire
Partenerii trebuie să fie informaţi că vor fi impreuna aliati in procesul terapeutic si ca această cooperare este vitală pentru procesul ce se va derula si pentru rezultatul pozitiv al terapiei.
Cuplurile ar trebui să aibă o dorinţă puternica si reala de a modifica şi / sau schimba comportamentele disfuncţionale.
Onestitata şi deschiderea emoţională este o componentă indispensabil necesară pentru procesul terapeutic. Rezultatele nu pot fi garantate de terapeut. Psihoterapeutul va furniza de obicei un proces de evaluare amplu în intalnirea iniţială.Acest proces de evaluare a cuplului include, de obicei, colectarea de informaţii în detaliu cu privire la problema prezentă şi informatii privind nivelul de şcolarizare al partenerilor, statutul ocupational , istoria familiei de origine a celor doi parteneri, abuz de substanţe, religie, obiceiuri relationale, probleme medicale etc. , toate acestea sub forma unui interviu. Psihoterapeutul poate concepe apoi cel mai bun curs de planificare a tratamentului.
Alte teste psihologice şi evaluari pot fi indicate iniţial sau vor fi recomandate ,daca vor fi necesare,pe parcursul procesului terapeutic.
Ingrijire
Tratamentul durează de obicei câteva luni sau mai mult. Odată ce cuplul a dezvoltat competenţe adecvate şi a afişat un nivel îmbunătăţit de funcţionare, care este satisfăcător pentru ambii parteneri , atunci tratamentul poate fi intrerupt si contractul terapeutic reziliat.
O conştientizare a comportamentelor de prevenire a recidivei şi a comportamentelor recidivante este importanta. (Comportament recurent se referă la revenirea la comportamentele pe care cuplul încearca sa le modifice sau sa le elimine.) Clientii sunt încurajaţi să se întoarcă in terapie dacă simptomele apar sub forma comportamentelor de recidivă. Vizite de urmarie a evolutiei şi terapia psihologică pe termen lung pot fi aranjate între părţi dacă acest lucru este de comun acord ca este necesar şi benefic.
Riscuri
Riscul major in terapia de cuplu este absenta ameliorarii sau a revenirea la comportamentele disfuncţionale. Acestea tind să nu apară cu excepţia cazului în care există o defalcare în abilităţile învăţate şi dezvoltate în timpul terapiei , sau o persoană este rezistenta la schimbare pe termen lung.De asemenea exista si asa zisa „agenda ascunsa” cu care partenerii vin la terapie (o relatie extraconjugala,dorinta puternica de separare nerecunoscuta fata de partener etc.)
Rezultate normale
O progresie normală a terapiei de cuplu este scaderea frecventei sau eliminarea comportamentelor care cauzează simptomatologia (dificultatile de relationare). Cuplul este readus la starea de sanatate cand interacţiunile şi comportamentele sunt ajustate pentru a produce un echilibru fericit de interacţiuni reciproc corespunzătoare.Clientii care sunt sinceri şi rezonabili, cu o dorinţa reasle de a schimba tendinţele comportamnetale determina rezultate mai bune prin aceea ca dezvolta abilităţi care promovează interacţiuni comprehensive si o relaţie sănătoasă.
Rezultate anormale
Nu se cunosc rezultatele anormale in terapia de cuplu. In cel mai rău caz clientii se reintorc la ceea ce faceau inainte de apelarea la terapeut , deoarece acestia nu pot rupe cercul vicios constand in comportametele auto-induse si disfunctionale care precipita disfuncţiie maritale şi suferinţa cuplului .
Atentionari speciale !!!
Problemele se pot agrava în cazul în care terapia este furnizata de către un nespecialist.
De aceea asigurati-va ca ceea ce primiti in cabinetul terapeutului va este folositor si renuntati atunci cand observati ca relatia dumneavoastra se altereaza in detrimentul ameliorarii .
Camelia Dragomirescu
Psihoterapeut , Pitesti
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
When I initially left a comment I seem to
have clicked on the -Notify me when new comments are added- checkbox and now whenever a comment is added I recieve four
emails with the exact same comment. Perhaps there is a
way you can remove me from that service? Many thanks!