MentalClas

Psihologi si psihoterapeuti in Pitesti

Cum sa te aperi de critica ?


   Oct 01

Cum sa te aperi de critica ?

Cand  ma gandesc la ce  mi-a fost cel mai greu  in relatia cu ceilalti oameni  ma gandesc la gestionarea criticii.

M-am gandit la asta zilele trecute,  dupa ce am fost intrebata de un adolescent : “ Cum v-ati descurcat atunci cand cineva a ras de dumnevoastra sau v-a criticat pe nedrept ? “

A fost greu sa raspund in doar cateva cuvinte si mi-a venit ideea asta – sa scriu despre cum am invatat eu sa ma descurc cu critica celorlati .

Nu  pretind ca imi iese intotdeauna insa pot spune ca  am practicat toate metodele de mai jos si functioneaza .

Strategii  utile sa  contracareze feedback-urile negative ale celorlalti , pe care eu le-am utilizat cu succes si ti le recomand si tie :

 1. Relaxeaza-te.Critica te poate tensiona ,acest lucru determinand o postura corporala defensiva sau agresiva,schimbarea emotionala a vocii si iti este foarte greu sa gandesti pentru a gasi un raspuns efficient.
 2. Pastreaza-ti calmul .Intentia indirecta a unor critici este de a te scoate din fire.Cu alte cuvinte persoana vrea sa te enerveze,sa te supere cu o remarca  asa incat ei sa nege apoi orice intentie negativa
 3. Ai in vedere siguranta ta fizica.Unele persoane devin violente fizic.Un astfel de comportament trebuie sa va preocupe mai ales daca stii ca persoana a fost violenta in trecut.
 4. Nu cere perfectiune.Majoritatea oamenilor nu performeaza cand dau feedback-uri corrective.Chiar daca unele nu sunt deloc bine formulate ,totusi ai in vedere ca s-ar putea sa existe un anumit sens in continut.
 5. Valideaza perceptia celeilalte persoane.Daca intelegi de ce a gandit in modul in care a facut-o spune-i acest lucru .Acest lucru mai reduce din frustrare si face posibil un dialog rezonabil.
 6. Valideaza-i emotiile.Daca persoana este suparata ,confirma-i ca ai inteles.Persoana va simti de obicei ca a fost auzita ,inteleasa si se va relaxa.
 7. Fii de acord.In anumite cazuri poti sa reduci din criticism fiind de accord cu toata sau cu o parte din critica.Persoana care te critica vrea adesea sa castige dialogul cu tine.Acordandu-le victoria chiar de la inceput  o calmezi si destinzi atmosfera.
 8. Asculta si asteapta .Inainte de a raspunde  permite criticului sa-si sustina tot discursul.Asculta.La un moment dat va incetini ritmul si va fi mai moderat ,mai pregatit pentru un dialog deschis.A asculta critica celuilalt nu inseamna ca trebuie sa ti-o asumi sau sa fii de accord cu ea.
 9. Recunoaste esecurile.Daca cealalta persoana are dreptate  recunoaste asta.Astfel se deschide calea spre un dialog direct.
 10. Rezuma si specifica.Oamenii se exprima frecvent in mod vag atunci cand critica.Intreaba-I ce vizeaza critica lor in mod real ,fara sa le arati ca sunt imprecise.
 11. Cere clarificari.Cand ti se face o critica indirecta sau nonverbal este corect  sa intrebi persoana la ce se refera.Aceasta forteaza persoana sa-si asume responsabilitatea pentru ceea ce spune sau transmite.Ii comunici astfel ca nu raspunzi la o comunicare pentru care nu-si asuma raspunderea
 12. Explica-te fara sa te scuzi.Daca este adecvat poti sa oferi versiunea ta asupra a ceea ce s-a intamplat printr-o explicatie concisa.
 13. Nu incerca sa schimbi opinia criticului tau.El are dreptul sa aiba propriile opinii,chiar daca greseste.Daca incerci sa-l fortezi in a-si schimba parerea  , ii dai puterea!
 14. Raspunde potrivit stilului de comunicare al criticului.Reactioneaza in maniera in care iti este oferita critica.Daca persoana este amabila si evident bine intentionata,multumeste-I pentru sinceritate.Daca critica este data intr-un mod intentionat agresiv,subliniaza acest lucru criticului tau si sugereaza-I un mod alternative de comunicare.
 15. Cere timp.Poate ai vrea sa ai timp ca sa te gandesti mai bine la posibilul adevar din feedback-ul primit si s-ar putea sa ai nevoie de timp pentru a hotari cum sa raspunzi.In acest scop ,cere o intalnire ulterioara pentru a clarifica ceea ce s-a spus
 16. Recunoaste diferenta dintre critica obiectiva si criticismul excesiv sau irational.Critica obiectiva nu este umilitoare sau respingatoare si de obicei este insotita de informatii care te ajuta sa remediezi lucrurile.Un criticism irational te injoseste ,te discrediteaza si iti submineaza increderea in sine .Daca persoana persista in a te critica excesiv si fara motiv ,ori de cate ori are ocazia , trebuie sa iei in considerare terminarea relatiei cu persoana care te critica .

 

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply