MentalClas

Psihologi si psihoterapeuti in Pitesti

Un adult fericit a fost un copil fericit


   Nov 10

Un adult fericit a fost un copil fericit

Multi credem ca am avut o copilarie foarte fericita .
Ca sa verifici asta , Edward M. Hallowell , iti propune sa raspunzi la intrebarile de mai jos :


 1. Încearcă să îţi aminteşti câteva momente fericite împreună cu mama sau/şi cu tatăl tău. Îţi poţi aminti câteva în detaliu? Nu trebuie să fie „importante“ sau „semnificative“. Uneori, momentele cele mai banale — cum ar fi acela în care lingeai cuţitul cu care întindeai glazura — ne pot bucura cel mai mult.

 2. Încearcă să îţi aminteşti câteva momente fericite petrecute cu fraţii şi/sau cu prietenii tăi. Din nou, nu contează cât de profunde sau pline de sens au fost, e important doar să ţi le aminteşti şi să te facă să zâmbeşti.

 3. Acum, că ai câteva amintiri plăcute, gândeşte‑te şi la ce nu a mers bine. Asta te va ajuta să ştii ce anume nu vrei să faci şi tu cu copii tăi. Ce nu a mers bine în copilărie? Gândeşte‑te la câteva momente clare, specifice.

 4. Acum încearcă să te întorci în perioada preadolescenţei. Încearcă să îţi aminteşti cum era când aveai unsprezece sau doisprezece ani. Cum arăta curtea ta? Cum arată camera ta? Ce tip de frigider aveai? Îţi făceai baie sau duş? Care era desertul tău preferat? Ce filme îţi plăceau? Îţi aminteşti de vreun animal pe care îl iubeai? Cum arătau vacanţele şi momentele tale speciale (preferai petrecerile sau să stai peste noapte la un prieten)?

 5. Cine erau cei mai buni prieteni ai tăi în copilărie? Îţi aminteşti de câţiva dintre ei?

 6. Îţi poţi aminti de momente fericite cu bunicii? Ia‑ţi câteva minute pentru a‑ţi aminti de aceste momente cu bunicii.

 7. Care a fost persoana din afara familiei tale care te‑a influenţat în bine cel mai mult când erai copil? În ce fel a contribuit la schimbarea ta? Petrece câteva momente având imaginea acestei persoane în minte. Ce a făcut pentru tine? Există un moment semnificativ?

 8. Care sunt cele mai frumoase momente ale tale din şcoală? Care a fost stilul de predare care a funcţionat cel mai bine pentru tine? Cu ce ai rămas şi astăzi în urma experienţei de pentru a te asigura că îi vei proteja pe copiii tăi de aceste experienţe negative?

 9. Ce metodă de disciplină sau de reglare a comportamentului a funcţionat pentru tine? Ce nua funcţionat? Ce metodă nu ai vrea să experimenteze copiii tăi? Ce strategie motivaţională sau ce regulă a funcţionat suficient de bine pentru tine, încât îţi doreşti să o foloseşti şi cu copiii tăi?

 10. Care sunt cele mai fericite momente din copilăria ta care îţi vin în minte? Ce făceai pentru a fi fericit şi cum ai putea să îi încurajezi şi pe copiii tăi să încerce această metodă? Îţi plăcea să citeşti? Să petreci timp cu prietenii? Să priveşti partea plină a paharului?

 11. Ce ţi‑ai fi dorit să se întâmple în copilăria ta şi nu s‑a întâmplat?

 12. Ce trăsături aveai când erai copil şi le valorizezi şi astăzi?

 13. După ce ai făcut exerciţiul de astăzi ce crezi că îi face fericiţi pe oameni?

Pentru a răspunde la aceste întrebări, ai adus în prim plan cei mai importanţi ani din viaţa ta. Anii de început. Permite‑mi să îţi mai pun o întrebare:

Ce ai învăţat despre creşterea copiilor în urma acestui exerciţiu?

Fragment din Copil fericit – adult fericit. Cinci pași pentru a-i ajuta pe cei mici să-și conserve bucuria pe tot parcursul vieții, de Edward M. Hallowell

 

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

One Comment

 1. Sears promo says:

  Je continue bien sur les idées sans gluten et sans produit laitier, mais pas pour cette recette ci qui est une brioche à la farine de blé

Leave a Reply