MentalClas

Psihologi si psihoterapeuti in Pitesti

Copilul meu , mai intelept decat mine …


   Nov 30

Copilul meu , mai intelept decat mine …

Imagini pentru copilul intelept

Majoritatea adultilor s-au facut mari dar nu au fost niciodata invatati cum sa se confrunte cu problemele pe care le intalneau in copilarie si cum sa le rezolve.

Si adultii devin parinti , niste parinti care , stiu oare  sa-si rezolve problemele de natura emotionala ?

Si daca nu stiu cum sa le rezolve pe ale lor ,stiu sa rezolve si problemele practice din viata lor si a copiilor lor?

Mi-am amintit cat de fin observator era fiu-meu cand era copil si va voi spune  doua situatii in care m-a uimit cu intelepciunea lui :

1. Era ziua  lui de nastere. Pe atunci , pentru ca el are 29 de ani, copiii erau sarbatoriti acasa cu rude, prieteni si copii de-ai acestora.

Copilul meu se simtea invadat in camera lui de copiii care alergau si se jucau cu jucariile lui fara sa ii ceara permisiunea. Si venea des sa se planga : “Mami , imi ia jucaria , vreau sa ii spui sa o lase…” ” mami vino si zi-i tu sa nu mai tipe , sa ma lase in pace….. ” etc..

Eu eram cu musafirii adulti, agitata sa iasa totul bine , ma puneam la dispozitia lor , eram atenta sa se simta ei bine si il indemnam sa faca la fel : ” ia pleaca si lasa-ma , ai grija tu de ei , sunt musafirii tai..”

La un moment dat il vad venind furios si incruntat si ma intreaba :

“Auzi , asta e ziua mea sau e ziua lor? “

In clipa aia mi-am dat seama ca nimic din ce se intampla acolo nu era pentru el . Si uite asa am invatat o lectie buna de la fiul meu .

2. Mergeam destul de rar la restaurant, cel mai adesea in concediul unic pe care il aveam. Si cand comandam mancare insistam sa manace tot ca “de aia platim tot…” . El se straduia ca sa imi faca pe plac pana cand , intr-o buna zi, imi spune : “astea nu sunt portii pentru adulti ?”  Eu tac , il privesc uimita si nu zic nimic . Tac si astept …  ” eu am doar 10 ani si nu pot sa manac cat manaci tu care ai 30 de ani “

Buna observatie , ce sa zic…

Am invatat in timp sa ma bazez pe intelepciunea copilului meu , pe capacitatea lui de a se orienta prin viata .

Prin urmare m-am concentrat pe ce as putea sa il invat ca sa devina un adult responsabil. Dar despre ce am incercat eu sa il invat voi scrie o alta poveste !

Pentru ca maine avem o aniversare importanta vreau sa va spun ca  i-am povestit  despre eroii noștri naționali. De la Regele Carol I, Ștefan cel Mare, Mihai Viteazu, Regele Ferdinand, Avram Iancu, Regina Maria, artiști, oameni de știință, sportivi, inventatori, etc.

L-am invatat  că românii au avut și au personalități deosebite. Oricum a fost  mai atras de Batman, dar cel puțin i-am cultivat ideea eroilor noștri naționali. Asa ca i-a placut foarte mult istoria !

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply