MentalClas

Psihologi si psihoterapeuti in Pitesti

Cinci poveşti sufite


   Jan 03

Cinci poveşti sufite

1. Pe malul mării trăia odată un băiat care iubea pescăruşii.

Imagini pentru povesti sufite
În fiecare dimineaţă el se ducea pe plajă pentru a se bucura alături de ei: şi păsările zburau cu sutele în juru-i.
Într-o zi, tatăl băiatului îi spuse: „Am auzit că te joci cu pescăruşii – adu-mi şi mie câţiva.”
A doua zi, când băiatul s-a dus pe plajă, pescăruţii dansau deasupra lui, dar nici măcar unul nu mai cobora.

2. Unui om i se oferiră nişte bani, dar el spuse: „Nu-mi sunt necesari pentru că am deja această monedă.”

Imagini pentru povesti sufite
„Şi cât timp crezi că-ţi va ajunge?” – întrebă interlocutorul. „Nu înseamnă nimic.”
El îi răspunse: „Garantează-mi că voi trăi mai mult decât îmi va ajunge acest bănuţ şi îţi voi accepta oferta.”

 

 

3. Un bărbat despre care se credea că a murit era pregătit pentru înmormântare, când, în toiul pregătirilor, reînvie şi se ridică în picioare dar, fiind atât de şocat de cele văzute, leşină. Oamenii l-au pus înapoi în coşciug şi procesiunea funerară porni înapoi spre cimitir.
Imediat ce au ajuns la mormânt, mortul îşi recăpătă cunoştinţa, deschise ochii şi ceru ajutorul.

Imagini pentru povesti sufite
- Nu este posibil să fi reînviat, strigară câţiva, pentru că moartea i-a fost confirmată de experţi mai mult decât competenţi.
- Dar sunt viu! Strigă bărbatul şi ceru ajutorul unui jurist, om de ştiinţă binecunoscut pentru imparţialitatea de care dădea dovadă.
- O clipă, spuse expertul, în vreme ce se întoarse şi începu să numere persoanele îndoliate. El continuă: cu toţii am auzit ce-a avut de zis presupusul decedat. Acum aş dori să aud şi opinia celor cincizeci de martori prezenţi aici. Care-i adevărul?
- Este mort! Strigară într-un glas martorii.
- Atunci îngropaţi-l, mai spuse expertul.
Şi îngropat a fost.

 

4. O poveste Sufi ne istoriseste despre un mare mistic care traia in liniste si singuratate pana cand a fost trezit intr-o zi de un mesager de la Dumnezeu.

Imagini pentru povesti sufite

Misticul s-a frecat la ochi si s-a ridicat pentru a vedea prezenta angelica stand inaintea lui.
“Dumnezeu este foarte multumit de tine”, a spus ingerul. “Rugaciunile tale au fost auzite si acceptate. Eu sunt aici ca sa-ti indeplinesc dorintele tale. Doar cere si ele iti vor fi imediat indeplinite.
Misticul era confuz. “Ai ajuns un pic cam tarziu.”, a spus el. “A existat un timp cand aveam nevoie de multe lucruri, si aveam multe dorinte, dar acum nu mai am. Dorintele mele au disparut. Eu m-am acceptat pe mine insumi si sunt multumit. Nici nu mai conteaza pentru mine daca exista sau nu Dumnezeu. Eu continuu sa ma rog, dar doar pentru ca eu ma simt bine facand asta. Ma rog la fel cum respir. Ai venit prea tarziu, eu nu mai am nici o dorinta.”
“ Dar Dumnezeu s-a oferit”, a spus ingerul. “Nu il pot supara pe Dumnezeu spunandu-i aceasta. Te rog, de dragul meu, cere ceva.”
“Ce sa cer?” a spus misticul. “Sunt fericit si implinit. Nu imi lipseste nimic. Totul este perfect. Dar daca tu insisti voi cere; spune-i lui Dumnezeu ca eu imi doresc sa continuu sa raman fara nici o dorinta. Da-mi lipsa dorintelor.”

Meditati asupra aceastei povesti si asupra felului in care fericirea poate fi atinsa prin eliberarea de dorinte si cum se leaga acestea de viata voastra.

5. Aici este o alta poveste Sufi despre niste calatori care treceau pe langa o manastire unde ei vedeau oameni in catharsis.

Ei se purtau nebuneste, tipand si strigand, si izbindu-se de pamant. In mijlocul lor era un maestru Sufi care observa cu calm haosul.
“Ce manastire de nebuni”, au spus calatorii. “Oamenii care vin aici pentru a atinge iluminarea au innebunit. Evident Maestrul este prea obosit pentru a mai face fata situatiei.”
Cateva luni mai tarziu calatorii au trecut din nou pe langa manastire, dar acum aceiasi oameni stateau in tacere, nespunand nici un cuvant. Cateva luni mai tarziu ei au trecut iar pe langa manastire si au observat o manastire goala. Maestrul statea singur.

“Cum poti explica toate acestea? au intrebat calatori
„Cand ati trecut prima oara ati observat incepatorii, care erau plini de furie,” a spus Maestrul. “Eu i-am incurajat sa o elibereze. A doua oara cand ati trecut, ei obtinusera intelegerea/ constiinta si s-au linistit. Nu mai era nimic de facut pentru mine, asa ca mi-am luat ramas bun de la ei. Ei pot fi linistiti oriunde in lume. Acum astept un nou grup. Data viitoare cand o sa treceti pe aici va fi din nou o nebunie.

Imagini pentru povesti sufite

Meditati asupra oricarei furii din interiorul vostru care are nevoie sa fie eliberata … si cum aceasta poveste are legatura cu viata voastra.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply