MentalClas

Psihologi si psihoterapeuti in Pitesti

Prietenie după relația de iubire?


   Mar 06

Prietenie după relația de iubire?

Să rămâi prieten cu fostul prieten, sau fosta prietenă, denotă uneori, conform unui studiu realizat în 2016 de Universitatea din Oakland, trăsături de narcisism și psihopatie. Studiul, realizat cu ajutorul a 513 de participanți, a arătat cum cei care aveau ca trăsături dominante lipsa de empatie, egoismul și carisma superficială, păstrau mult mai des relații de prietenie cu cei cu care fuseseră într-o relație, decât ceilalți participanți. Aparent, aceștia păstrau legăturile fiindcă le aduceau avantaje, fie ele legate de bani, sexualitate, informații, suport emoțional sau alte privilegii practice, folosindu-se astfel de intimitatea creată în trecut pentru a justifica în prezent tratarea relației ca pe o resursă, fără a se preocupa de efectul pe care îl are comportamentul lor asupra fostului actual prieten, sau asupra partenerului lor actual.

Narcisismul se caracterizează în principal prin credința că ești special și nevoile tale sunt mai importante decât ale altora. Este o tulburare de personalitate, confirm DSM-5 – Manualul Statistic și de Diagnostic al Tulburărilor Mintale – ce implică egocentrism, aroganță și extraversie înaltă, asociată cu un nevrotism și o agreabilitate scăzută (Miller & Campbell, 2008). Narcisiștii profită de ceilalți (Brunell, Davis, Schley, Eng, van Dulmen, Wester, 2013) și experimentează mai puțină vinovăție pentru acțiunile lor cu consecințe nefaste asupra celorlalți (Brunell, Staats, Barden & Hupp, 2011). În ciuda acestor calități negative, narcisiștii sunt fermecători și abili din punct de vedere social (Brunell & Campbell 2011), având capacitatea de a obține cu ușurință poziții de conducere și de putere.

Un alt studiu care a măsurat diferențele între imaginea de sine a narcisiștilor și imaginea percepută de ceilalți arată cum cea din urmă este pozitivă la început – narcisiștii fiind văzuți ca deschiși, prietenoși și negativă după un timp, când aceștia încep să fie descriși ca dezagreabili, cu conștiinciozitate și inteligență scăzute. În mod contrar, imaginea de sine a narcisiștilor nu se schimbă în timp, rămânând pozitivă.

Sursa: www.apr.ro

 

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply