MentalClas

Psihologi si psihoterapeuti in Pitesti

Cum stii ca iti conduci copilul catre succes ?


   Jan 04

Cum stii ca iti conduci copilul catre succes ?

“Succesul nu este cheia fericirii.
Fericirea este cheia succesului.
Daca iti place ceea ce faci,
vei avea succes. “
Albert Schweitzer

Succesul este perceput diferit de fiecare dintre noi, in functie de sistemul nostru de valori.

Chiar daca lumea in care traim incearca sa ne imprime ca succesul inseamna notele de la scoala , pozitia intr-o companie sau cat de mult citesti si te perfectionezi , de nenumarate ori nu te simti implinit insa nu renunti pentru ca te intrebi ce vor crede ceilalti despre tine ?

“Ceea ce alți oameni vor crede …” este una dintre cele mai frecvente preocupări pe care le văd la oamenii care cred ca valoarea lor personala este încă  masurata prin ceea ce trebuie să arătăm ca am făcut – bunuri materiale, examenele pe care le-am luat , scolile pe care le-am absolvit,proprietatile câștigate, certificatele obtinute , obiectivele atinse etc.

In concluzie  factorul  determinant al succesului este gradul în care o persoană este validată și aprobată de  alții sau de societatea in care traieste.

Dacă nu se încadrezi  în niciuna dintre aceste categorii, atunci ești binecuvântat!

Modelul tradițional de succes este atât de adânc înrădăcinat în psihicul colectiv incat e greu , poate fi incredibil de dificil să scapi de el. Este ca una dintre  petele alea persistente care pur și simplu nu o poti scoate , indiferent de cât de mult ai frecat sau ce solutie miracol ai folosit.

Cand am decis sa ma fac psihoterapeut am auzit frecvent  intrebari de felul asta :

“Cum ai de gând să iti câștigi existența din asta?”

“Cine crezi ca va veni la tine sa iti spuna  lucruri intime ?”

“Tu ce speri să castigi din asta?”

“Spune-mi cum poți justifica alegerea  asta?

“Ai înnebunit?”

Adevărul este că, uneori, când urmărim sa schimbam ceva cei din jurul nostru sunt speriati , nu ne mai recunosc.

Cel mai adesea apropiatii  doresc să rămână cu ceea ce este familiar pentru ca ei nu isi doresc schimbarea .

Ar fi bine de acceptat ca noi nu decidem cine vine și cine pleacă din viata noastra . Putem fi autentici doar  pentru noi înșine . De fapt, singurul lucru pe care il putem alege, este cum sa  trăim noi .

Vad parinti care pun presiune pe copiii lor sa obtina rezultate sclipitoare la scoala dar nu ii cunosc – nu stiu ce le place , ce iubesc , ce vise au .

Raiul copilul vostru  este în interiorul lor  - lăsați-l să strălucească …

“Viata voastra este determinată nu atât de mult de ceea ce alergi sa obtii ci  de  atitudinea pe care o ai fata de viață; nu atât de mult de ceea ce se întâmplă cu tine, cat de modul în care mintea ta se uită la ceea ce se întâmplă”, spune  Kahlil Gibran

Ma intreb de ce cred parintii ca stiu ce e cel mai bine pentru copii lor ? Oare de ce nu vor sa stie nimic despre ce e inauntrul lor ?

Oare de ce nu primim de la parintii nostri mesajul : Tu esti de ajuns! Exact așa cum ești.

Camelia Dragomirescu

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply