MentalClas

Psihologi si psihoterapeuti in Pitesti

Ce poti face daca ai un copil anxios care nu vrea la scoala/gradinita ?


   Sep 12

Ce poti face daca ai un copil anxios care nu vrea la scoala/gradinita ?

Ieri am discutat cu niste parinti tineri si preocupati de  nelinistea copilului lor fata de scoala.  Imi sunt foarte dragi parintii astia care se preocupa de felul in care copilul lor se simte la scoala si de cum se adapteaza.

M-am agandit sa scriu materialul asta ca sa ajut, poate, si alti parinti care trec prin asta :

A inceput scoala .  E timpul sa pleci catre scoala si stii ca ceva e in neregula cu copilul tau dar speri , speri ca macar azi nu te vei  confrunta cu refuzul lui . Poate astăzi va fi ziua!

Dar apoi auzi : “Mamă, nu vreau să merg la școală.”

Mintea ta se afunda . Iar începem. În fiecare zi este aceeași conversație. Aceeași conversație care, de obicei, sfârșește in  lacrimi ,cu tensiune si apoi veti intarzia.

Dacă copilul dumneavoastră se luptă cu anxietatea simti  provocarea de a găsi lucrurile potrivite de spus atunci când el sau ea este îngrijorat. Nu este ușor să vă conectați fără  sa simtiti  si voi  neputinta si daca tu te simti neputincios nu ai cum sa  oferi  în același timp sprijin și încurajare.

Esti curios cum poti sa ajuti un copil anxios?

Mai degrabă decât să-i spuneți copilului dvs. “Va fi bine” sau “Nu iti  face  griji  pentru  asta”, încercați una dintre aceste fraze  de mai joi  data viitoare când copilul  este îngrijorat:

Ce să spuneti sau sa faceti   pentru a ajuta un copil anxios să se calmeze:

 • “Sunt aici , esti  în siguranță “. Anxietatea are un mod de a face lucrurile să pară mai rele decat sunt și să se simtă mai înspăimântătoare. Aceste cuvinte pot oferi confort și siguranță când copilul se  simte fara control, mai ales dacă  are un nivel foarte ridicat de  îngrijorare. Dacă nu sunteți sigur ce să spuneți, aceasta este o excelentă expresie  de inceput!

 • “Spune-mi despre asta”. Dă-i  copilului posibilitatea  să vorbească despre temerile lui, fără a-l întrerupe. Unii copii au nevoie de timp să-și proceseze gândurile. Nu oferiți soluții și nu încercați să vorbiti voi in locul lui. Stiu ca va sta pe limba sa ii spui ce simte sau gandeste dar copiii au raspunsurile lor si uneori au nevoie de  o anumită perioadă de timp ca sa le gaseasca : “Să vorbim despre ce te framanta ,10 minute.”

 • “Cât de mare este îngrijorarea ta?” Ajutați copilul să verbalizeze dimensiunea îngrijorării și să vă ofere o imagine exactă a modului în care se simte. Pot reprezenta îngrijorarea lor folosind lungimea brațului (mâinile apropiate sau brațele întinse în larg) sau prin trasarea a trei cercuri pe o hârtie (mică, medie și mare) și alegerea cercului pe care il crede potrivi starii lui.

 • “Ce vrei sa-i spui  griji sau fricii tale de acum?” Explicati  copilului dumneavoastræ ca grija este ca o musca sau un tantar  enervant care bazaie si ii spune sa fie îngrijorat. Creați câteva fraze, apoi le dați permisiunea să vorbească  din nou  cu acest “tantar nesuferit”. Ei pot fi chiar șefi: “Du-te departe!” sau “Nu trebuie să te ascult!” Utilizați un ton amuzant  care sa ii faca sa zambeasca.

 • “Puteți să-l desenați?” Mulți copii nu își pot exprima emoțiile cu cuvinte. Încurajați-i să deseneze, să picteze sau să-și aseze grijile pe hârtie. Când sunt terminate, faceți observații și le dați șansa de a explica semnificația: de exemplu “Este mult albastru in desenul tau”

 • “Să schimbăm sfârșitul”. Copiii nerăbdători se simt deseori blocați în același model, fără o ieșire. Ajutați-i să vadă opțiunile diferite – creați câteva  sfarsituri de poveste  noi. Unele pot fi prostești dar cel puțin unul ar trebui să fie util  pentru copilul tău. Concentrați-vă pe copil  in asa fel incat sa inlocuiti  teama cu incredere!

 • “Ce alte lucruri știți despre acest lucru (completați-le)” Unii copii se simt increzatori  când au mai multe informații despre frica lor (în special cand teama este specifica- teama este de lift , cumtremur , gandaci , albine etc.).Cautati intr-o carte , faceți un experiment științific, căutați online împreună: Cât de des se tem oamenii de ceea ce se tem si ei ? Ce fac alti oameni pentru a se simti  în siguranță?

 • “Care strategie de linistire vrei  să  folosesti ?” Lucrează proactiv pentru a crea o listă lungă de strategii de calmare pe care copilul dumneavoastră  sa o placa . Practicați-le  în timpul zilei, în momente aleatorii când copilul se simte calm. Atunci când copilul vă simte îngrijorat  încurajați-l să aleagă ceva din listă.

 • “Voi respira adanc”. Uneori copiii noștri sunt atât de îngrijorați încât se opun încurajării noastre de a alege o strategie calmantă. În acest caz  folositi voi ca demostratie o modalitate  calmantă! Verbalizați ceea ce faceți și cum vă face să vă simțiți. Unii oameni își țin copiii aproape  astfel încât să poată simți  cum respire, ii tin la pietul lor .

 • “Este înfricoșător și …” Recunoașteți frica copilului dumneavoastră si pune tu la inceput completare dupa cuvântul  “si ?” . După cuvântul “și” puteți adăuga expresii precum “esti în siguranță” sau ” ai învins această frică înainte. “sau” ai un plan “. Acesta modelează un dialog intern pe care copilul îl poate folosi data viitoare când se simte îngrijorat.

 • “De ce ai nevoie de mine?” În loc să presupunem că știi ce are nevoie copilul tău, dă-le ocazia să-ți spună ce-i  ajuta si de ce are nevoie de la tine. Copiii mai mari pot fi în stare să verbalizeze dacă au nevoie să ascultați, să vă îmbrățișați sau să îi ajutați să găsească o soluție. Dacă nu o pot face atunci lasati-I sa spuna ce vor ei : “Mi-aș dori ca voi  să  mergeti  la grădiniță si eu sa merg la serviciul vostru!”

 • “Aceasta emotie  va trece”. Aceasta poate fi o frază pe care o puteți utiliza atât când copilul dumneavoastră se află la un prag de panică. Toate emotiile trec în cele din urmă. Adesea se simte ca și cum nu se va termina niciodată ca  nu veți reuși sau  ca este prea greu. Și e în regulă. Nu lăsați creierul să se blocheze în acel moment  duceti –l  să se concentreze asupra viitorului care se află la orizont.

Anxietatea și îngrijorarea se simt  diferit pentru fiecare copil. Nu toate aceste strategii vor funcționa pentru copiii  vostri . Voi sunteti singurii experti  cand vine vorba de copiii  vostri . Dacă încercați ceva și simtiti ca  vă cresc  îngrijorările voastre nu disperati  . Doar alegeți altceva din listă pentru a încerca data viitoare. În cele din urmă veți găsi câteva ceva  care  sa se dovedeasca  effcient  pentru transmiterea  unui mesaj calm, încurajator și util  copilului  vostru.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply