MentalClas

Psihologi si psihoterapeuti in Pitesti

Ai curaj?


   Jul 11

Ai curaj?

Curaj Caine Fricos - Posts | Facebook

In copilarie fiul meu obisnuia sa se uite cu mare drag la “Curaj, Cainele cel Fricos”. De aici mi-a venit intrebarea  de ce e greu sa acceptam realitatea ? Pentru ca avem nevoie de curaj pentru a invinge frica de realitate .

Frica de a accepta realitatea :  Asta e cea mai interesanta dintre  frici !

Pentru ca neaga totul.

Pentru ca se joaca cu mintea ta, cu perceptiile tale.

Pentru ca mintea ta este prieten si dusman in acelasi timp. Depinde cum o folosesti.

Frica, frica, dar intrebarea este: “Care realitate?”Despre care realitate vorbim? Despre realitatea reala sau cea din capul nostru? Pentru ca sunt doua lucruri total diferite.

Realitatea “reala” e cea la care nu avem acces. Nimeni nu stie cum stau lucrurile in realitate pentru ca percepem realitatea prin simturile noastre, iar acestea sunt “’interesante”.

Am un bun prieten care este daltonist. Pentru el realitatea este ceea ce vede el. El nu poate intelege anumite culori pentru ca nu le vede. Poate sa accepte ca exista si alte culori (daca vrea!), dar nu le vede.

Acelasi lucru e si cu mine si cu tine . Ai vazut vreodata un atom? Si atunci de ce crezi ca exista? Doar pentru ca ai invatat la chimie?

Cealalta realitate e in mintea ta. Aceasta este, de fapt, adevarata realitate. Caci, de vreme ce nu avem acces la realitatea “reala”’, inseamna ca ceea ce credem ca vedem este realitatea noastra. Si aceasta realitate e uneori mult mai interesanta decat realitatea in sine.

Bun, si atunci de ce anume ne este frica?

Ne este frica sa recunoastem ca am dat-o in bara.

Sau ca ceva nu merge.

Sau ca nu suntem fericiti.

Sau ca nu suntem multumiti.

Ne este frica sau teama sa luam lucrurile ca atare si de aceea scornim in mintea noastra scenarii care mai de care mai “credibile”.

Pentru cine ? Sau cuivrem noi sa ii spunem ? Mintii noastre, bineinteles. Daca ai urmarit cu atentie ce am scris, ai ajuns la concluzia ca mintea ta concepe scenariul pentru a se convinge ca nu e adevarat ce crede.

Am citit o gluma :
Sotul ajunge intr-o dupa-amiaza, pe la 17.30, mai devreme acasa. Stia ca sotia lui trebuie sa ajunga in jur de 17.00. Isi ia omul o bere si se uita la meci. Pe la 18:00 incepe sa se intrebe: ‘Pe unde o fi umbland nevasta-mea?’ Tot mintea lui da raspunsul: ‘Cred ca s-a intalnit in fata blocului cu vecina de la 2 si stau de vorba de parca nu s-au mai vazut cine stie de cand.’ Se mai uita omul nostru la meci o ora si iar se intreaba: ‘Dar pe unde o fi?’ ‘S-o sun? Ce s-o sun ca nu are rost. Cred ca s-a dus cu vecina la cumparaturi. Or fi luat salariul amandoua si au plecat sa il cheltuiasca.’ Mai sta omul nostru o ora si mintea iar intreaba: ‘Dar ce o face de nu mai vine acasa nevasta-mea?’ ‘Stii ce cred ca a facut? A fost la cumparaturi cu vecina si apoi a urcat la ea sa mai bea o cafea si sa puna tara la cale!’ Mai trece o ora. Deja intrebarea nu mai era, ca venea direct raspunsul: ‘Cred ca sta la barfa cu vecina. Probabil ca mai probeaza inca o data ce si-au cumparat.’ Intr-un tarziu apare si sotia, vesela si radioasa. Barbatul se ridica repede in picioare si o intreaba: ‘Unde ai fost draga?’ ‘Ei, la barbati!’ vine raspunsul. ‘Ce te intreb eu si ce imi raspunzi tu!’ spune barbatul iritat.

Asadar, uneori credem mai mult ceea ce e in mintea noastra decat ceea ce e in realitate pentru ca asa ne simtim mai confortabil. Acesta este si motivul pentru care nu prea cerem parerea celorlalti despre noi. Ne este teama ca ceilalti ar fi sinceri cu noi si asta ar putea afecta imaginea noastra despre noi.

Inchei ca vorba multa saracia omului. Ai aceasta frica si vrei sa o elimini? Alege cateva persoane din jurul tau care stii ca pot fi sincere cu tine, invita-le la o cafea sau un ceai si cere-le sa iti spuna ce le place la tine si ce nu (ai grija la tonul vocii si expresia fetei cand ceri aceste lucruri). Explica-le si de ce faci acest lucru. Apoi noteaza-ti ce iti spun, fara sa judeci. Pur si simplu noteaza. Si multumeste la final.

Acasa ia lista si compara imaginea lor despre tine cu imaginea ta despre tine. Daca esti sincer cu tine, vei reusi sa elimini din frica. Altfel, o vei accentua pentru ca vei descoperi ca realitatea, felul in care te percep ceilalti, nu are nicio legatura uneori cu felul in care te percepi tu.

FRICA ESTE , UNEORI ,BUNA!

 

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply