MentalClas

Psihologi si psihoterapeuti in Pitesti

Despre prietenia in vremuri de pandemie…


   Nov 02

Despre prietenia in vremuri de pandemie…

Ce se va întâmpla cu prietenia după ce va trece pandemia ?

”Prietenii sunt familia pe care ne-o putem alege singuri”, spunea actorul, regizorul și sciitorul britanic Peter Ustinov. Cunoaștem și echivalentul în limba română: ”Prietenii ți-i poți alege singur, familia ți-o dă D-zeu”. Încă din copilărie, omul își alege semeni cu care să poată lega relații strânse de prietenie.

La grădiniță ne facem primii prieteni, urmează alții la școală sau la facultate. Și când devenim adulți, continuăm să construim prietenii care uneori devin mai strânse decât relațiile de familie.

Ma gandesc însa cum vom păstra prietenia în perioada următoare ?

Ce se va intampla cu prietenii cei mai buni, oamenii de încredere și cunoștințele noastre actuale ?

Institutul Britanic de sondare a opiniei, YouGov, împreună cu echivalentul în Germania, Sinus-Institut, au publicat in 2017 un studiu referitor la felul în care văd germanii prietenia. Cercetătorii au realizat chestionare în rândul a 2.045 de persoane cu vârste cuprinse între 18 și 69 de ani, pe o perioadă de o lună.

S-a ajuns la concluzia că germanii au în medie 3,7 prieteni foarte apropiați și 11 persoane de încredere. Cercul cunoștințelor este în medie de 42,5 persoane. Două treimi dintre cei chestionați (66 procente) consideră o anumită persoană ca fiind cea mai bună prietenă sau cel mai bun prieten. Ceilalți nu au declarat că ar avea un prieten cel mai bun, dar au numit mai multe persoane în cercul de prieteni apropiați.

Întrebați fiind unde și-au cunoscut prietenii, cei mai mulți au răspuns că la locul de muncă: aproape jumătate (45 procente) au relații apropiate cu colegii.

Apoi urmează școala, școala profesională sau facultatea (22 procente) și timpul liber cu 21 procente.

Cum va arata un astfel de studiu realizat peste un an sau doi?

Dacă acum nu mai mergem la serviciu , școala este mai mult ON LINE și opțiunile de timp liber sunt reduse cum ne vom face prieteni în viitor ?

Studiul s-a mai concentrat și pe caracteristicile fundamentale pe care trebuie să le îndeplinească o prietenie adevărată.

Cruciale pentru mai toți participanții au fost onestitatea, posibilitatea de a ”putea vorbi despre orice” și grija reciprocă.

Toate acestea au fost alese de 70 de procente dintre respondenți.

Dar și păstrarea secretelor, cunoașterea celeilalte persoane, timpul acordat reciproc, experiențele trăite împreună, menținerea contactului și valorile comune au fost calități alese de mulți participanți la acest studiu.

Daca ne gandim la cum arata viata  noastra actuală ce anume se va păstra din valorile atât de pretuite in urma cu nu mai mult de trei ani.

Indiferent cum va fi viața nostră viitoare și oricum va fi  analizată prietenia, important este ca aceasta să existe în viața reală și să nu se piardă.

Moartea este inevitabilă până la urmă și tronează  deasupra noastră.

Așa cum a spus Regele Solomon; ” toată lumea moare, și cei buni și cei răi, și cei religioși sau care nu sunt religioși”.

Woody Allen a regizat și produs filmul You Will Meet A Tall Dark Stranger (Tu ai să îl întâlnești pe Înaltul și Întunecatul Străin). Este o idee glumeaț/serioasă despre moarte. Într-un interviu la Festivalul de la Cannes, el a împărtășit meditațiile lui despre moarte cu umorul care îl caracterizează.

“Relația mea cu moartea rămâne în continuare aceiași – sunt cu totul împotriva ei. Tot ce pot să fac este să aștept. Nu este nimic avantajos să fiu bătrân – nu devii mai inteligent, nu devii mai înțelept, nu devii mai relaxat, nu devii mai prietenos – nu devii mai fericit – nimic nu se întâmplă. Dar ai mai multe probleme cu spatele, ai indigestii, ochii nu mai văd așa bine, nu mai auzi la fel de bine și-ți trebuie aparat auditiv. Este foarte clar că bătrânețea este o afacere rea și vă sfătuiesc să evitați această afacere pe cât posibil.”

Citat din  : http://news.bbc.co.uk/2/hi/entertainment/8684809.stm

 

 

 

 

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

2 Comments

  1. webpage says:

    webpage…

    Despre prietenia in vremuri de pandemie… « MentalClas…

  2. Top 5 Online Casino Reviews…

    Despre prietenia in vremuri de pandemie… « MentalClas…

Leave a Reply