MentalClas

Psihologi si psihoterapeuti in Pitesti

Sunt momente…


   Jan 24

Sunt momente…

Viața ne încearcă și cu momente dificile, iar atunci copiii au nevoie de  părinții lor – Pagina de Psihologie

Sunt momente in viata, cand simti nevoia s-o iei de la capat. Iti faci un bilant al perioadei, ce tocmai s-a incheiat, si incepi sa te gandesti, deja, la urmatoarea.

Ideea este ca evaluarea acelei etape, s-o faci la modul obiectiv. Sa constati ce ai facut bine si ce nu. Sa-ti accepti greselile si nerealizarile.

Nu poti face pasul urmator pana nu tragi linia. Exista posibilitatea sa fi dezamagit de rezultate. Este posibil sa nu fi realizat ceea ce ti-ai propus, iar anumite obiective sa fi ramas doar pe hartie.

Daca faci o lista cu ” da ” si ” nu ”, s-ar putea sa ai o surpriza neplacuta. Si totusi analiza trebuie dusa pana la capat. Este necesar sa-ti reglezi conturile cu trecutul. Chiar daca acesta este apropiat sau mai indepartat.

La scoala, intotdeauna, tabla se sterge dupa terminarea unei ore. Nu poti sa predai o lectie noua pe o tabla murdara. La fel se intampla in viata, cand o iei de la capat.

Iti propui ca noul ciclu, in care vei intra, sa fie mult mai bun. Sa duci la indeplinire atat noile proiecte stabilite, cat si pe cele incepute si ramase neterminate, din ciclul care, de-abia, s-a incheiat.

Ai nevoie, insa, de aceea satisfactie pe care ti-o confera un inceput curat, ridicat pe un morman de trecut, stabil insa si bine batatorit. Nu-ti doresti sa te bantuie, de aceea trebuie sa inchei toate conturile cu el.

Este bine sa ai puterea si rabdarea sa-ti faci evaluarea, patrunzand, cat mai mult, in adancime. Sa-ti revezi si celelalte cicluri, pentru ca toate, pana la ultimul parcurs, sunt legate intre ele.

Depind unele de altele si intotdeauna cel anterior il va conditiona pe cel care urmeaza. Cum este firesc sa fie.

Trebuie sa-mi intorc privirea spre trecut, pentru a-mi face un viitor mai bun.

Copil fiind, auzisem si eu de ciclurile din viata omului, iar mintea mea de atunci nu contenea sa se intrebe…” cum ne dam seama ca un ciclu se termina si altul va incepe ? ”

La aceasta intrebare am primit un raspuns, care evident nu m-a satisfacut, dar am fost nevoita sa ma multumesc cu el…” iti vei da seama singura cand un ciclu s-a incheiat, pentru ca dorinta unui nou inceput nu-ti va mai da pace ”. Acum inteleg sensul acelor cuvinte.

Este o dorinta care vine din adancul fiintei tale. Esti constient ca in ciclul in care te afli, ai dat totul. Rezervele, altadata imense, acum sunt pe terminate. Simti, insa, parfumul unui nou inceput.

Il doresti cu toata fiinta ta. Strangi lucrurile vechi si prafuite, ale ciclului incheiat, si le pui in cufarul vietii, alaturi de celelalte. Incepi, deja, sa te concentrezi la ce va urma.

Sunt, insa, oameni care se incapataneaza sa ramana in ciclul prezent, chiar daca simt ca este la final si o noua etapa li se deschide in viata.

Sunt atat de ancorati si legati, de momentele perioadei care s-a incheiat, incat nu se pot rupe. Rezultatele si realizarile ciclului sunt departe de a fi satisfacatoare si cu toate acestea refuza sa puna punct si sa treaca mai departe.

Prefera sa taraganeze anumite proiecte, care n-au nicio perspectiva, decat sa se implice in altele noi. Este ceea ce se numeste frica de nou sau teama de schimbare.

Nu trebuie sa ne speriem, niciodata, de un ” altceva ”. Viata inseamna evolutie, schimbare si transformare. Nu se poate altfel.

Este firesc sa ne supunem acestui adevar imuabil.

Iata cuvintele lui Confucius : ” Doar cei mai intelepti si cei mai prosti dintre oameni nu se schimba. ”

Ciclurile pe care le traversam, de-a lungul vietii, ne dau sansa de a ne transforma, de a ne imbunatati viata, si de a nu mai repeta greselile. Ne ajuta sa evoluam, sa cunoastem si sa devenim mai intelepti, chiar daca…….asa cum spune Benjamin Franklin ” Tragedia vietii este ca imbatranim prea repede si devenim intelepti prea tarziu.

Nu exista ciclu care sa nu-si lase o puternica amprenta in viata fiecaruia dintre noi. Cu bune sau mai putin bune, el va reprezenta baza unei noi etape, ce urmeaza in existenta noastra.

Tot ce a fost bun in perioada incheiata, trebuie retinut si transmis mai departe. Nu poti sterge nimic din cele petrecute intr-o anumita etapa. Poti doar sa selectezi. Ceea ce nu poate fi preluat, va trebui aruncat la cosul de gunoi al vietii.

Trebuie sa duci cu tine numai lucrurile de calitate. In felul acesta viata ta va capata valoare si sens.Cuvintele lui Herbert Harris vorbesc de la sine…” Să trăieşti astfel încât felul în care ţi-ai trăit viaţa să trăiască mai mult decât tine. ”

Confucius spune : ” Cea mai mare glorie nu o dobândeşti atunci când nu eşti doborât niciodată, ci atunci când te ridici după ce ai căzut. ”

Si inchei, citandu-l pe Osho, ale carui cuvinte spun totul. Iata-le : ” Viata este o curgere, este un fluviu, este o miscare continua. Dar oamenii au impresia ca ei insisi reprezinta ceva static. Numai obiectele sunt statice, numai moartea este incremenita ; viata este o continua schimbare. Cu cat exista mai multa schimbare, cu atat viata este mai abundenta. Iar o viata abundenta aduce cu sine extraordinare schimbari, clipa de clipa. ”

 

 

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply