MentalClas

Psihologi si psihoterapeuti in Pitesti

NEW ME: Smoke Free !!


   Feb 04

NEW ME: Smoke Free !!

“Toate îmi sunt îngăduite, dar nu toate îmi sunt de folos.Toate îmi sunt îngăduite, dar nu mă voi lăsa biruit de ceva.”

(Întâia epistolă către Corinteni a Sfântului Apostol Pavel)

Programul construit special pentru renuntarea la fumat se numeste NEW ME: Smoke Free. Acest program este diferit de tentativele individuale de renuntare la fumat, deorece aduce aportul asistentei psihologice si asistentei medicale in renuntarea la fumat.
Studiile de specalitate arata ca rata de succes in renuntarea la fumat, atunci cand o persoana inceraca singura, este de 3%-5%.

Cu ajutor psihologic si medical, rata de succes creste de 8 ori.
IN CE CONSTA ASISTENTA PSIHOLOGICA?
Din punct de vedere psihologic, fumatul este un comportament care, ca orice comportament  se învaţă. Dezvoltarea dependenţei de tutun este un proces de învăţare (nu ne nastem fumatori), iar comportamentul de a fuma este rezultatul interacţiunilor repetate cu nicotina şi cu contexte relaţionate cu aportul de nicotină.
Ori de câte ori apare comportamentul de a fuma, acesta este precedat de nevoia de la fuma percepută la nivel subiectiv. Oamenii descriu nevoia de a fuma în diferite moduri, care exemplifică atât mecanismul psihologic, cât şi cel biologic. Cele mai frecvente modalităţi de a descrie nevoia de a fuma sunt:poftă, obişnuinţă, am nevoie să mă calmez, tic, automatism, devin nervos, e un drog.
Nevoia de a fuma este declanşata fie de mecanismul biologic, fie de mecanismul psihologic al dependenţei de tutun sau de ambele.
Din punct de vedere psihologic, nevoia de a fuma este declanşată de:
1. faptul că persoana se află în diferite contexte sau face diferite activităţi asociate în mod repetat cu fumatul: bea cafea, este la distracţie cu prietenii, bea un pahar, se uită la TV, este la calculator, a terminat servirea mesei, este la volan.
2. faptul că persoana percepe anumite nevoi la care a învăţat ca modalitate de răspuns fumatul, deoarece ori de cate ori a fumat s-a simtit mai bine: astepta pe cineva sau ceva, se plictiseste, este nervos, doreste o pauza, urmeaza sa se apuce de o activitate, tocmai a terminat de finalizat un lucru, este nervos sau agitat, doreste sa se destinda, sa se relaxeze, sa se calmeze.
Ca urmare, asistenta psihologica are ca obiectiv dezvatarea comportamentului de a fuma si invatarea unor comportamente alternative care sa inlocuiasca fumatul, astfel incat renuntarea la fumat sa fie mai usoara.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

One Comment

  1. I pay a quick visit everyday a few websites and information sites to read articles or reviews,
    except this webpage gives quality based articles.

Leave a Reply